SV frykter starten på sosial dumping ved Alvim kai

Borg Havn har gitt Viken Skog tillatelse til selv å velge hvem som skal laste og losse på Alvim kai i Sarpsborg. – Starten på sosial dumping, frykter Østfold SV.

Alvim kai i Sarpsborg

Alvim kai i Sarpsborg.

Foto: Petter Larsson/NRK

Sosialistisk venstreparti er bekymret for bryggearbeiderne på Alvim kai i Sarpsborg. Grunnen er at Borg Havn har gitt Viken Skog tillatelse til selv å velge hvem som skal laste og losse på kaia.

Gruppeleder Camilla Sørensen Eidsvold i SV i Fredrikstad frykter avtalene er første skritt på veien til å bytte ut bryggearbeiderne med billig arbeidskraft fra utlandet.

– Vi vet at sjauerne er utsatt i hele verden for øyeblikket. Dette er ikke noe å kimse av, det er snakk om store kapitale krefter som ønsker å tjene mest mulig penger, sier Sørensen Eidsvold, og viser til situasjonen for sjauerne i blant annet Tromsø, Oslo og Bergen.

– Må drive effektivt

Per Kristian Johansen

Havnekaptein Per Kristian Johansen ved Borg Havn.

Foto: Mathias Lunde Kristoffersen/NRK

Det har vært strid om bryggearbeidernes rolle ved flere norske havner de siste årene. Det har vært store protester både i Risavika utenfor Stavanger og i Tromsø, der over 40 personer ble innbrakt av politiet under en demonstrasjon i fjor.

Borg Havn, som er et interkommunalt selskap eid av Fredrikstad og Sarpsborg kommuner, avdramatiserer situasjonen.

– Den eneste endringen vi kan se at Viken Skog ønsker å gjøre er at de faser ut én person, som er satt ut som en minimumsbemanning fra last- og lossekontoret. Men det er en person som ikke har noen oppgaver, han gjør ikke noe, sier havnekaptein Per Kristian Johansen ved Borg Havn.

Produksjonssjef i Viken Skog, Anders Terum, presiserer at bedriften er i en konkurranseutsatt næring og må gjøre det de kan for å effektivisere.

– Viken Skog har inngått en avtale med Borg Havn om eksklusiv bruksrett. Det er en naturlig konsekvens av at vi er alene om å laste tømmer fra Alvim nå. Forskjellen med avtalen som nå er inngått er at vi ikke lenger er avhengige av at last- og lossekontoret følger opp dette. Skal vi drive i den virksomheten vi driver i, så må vi gjøre ting på en mest mulig effektiv måte, sier han.

Politi

Politiet møtte mannsterke opp under en demonstrasjon på havna i Tromsø i fjor.

Foto: Øystein Antonsen / NRK

– Ser ingen sammenheng

Camilla Sørensen Eidsvold

Camilla Sørensen Eidsvold og SV er bekymret for bryggesjauerne ved Alvim kai.

Foto: Mathias Lunde Kristoffersen/NRK

Men SV og Camilla Sørensen Eidsvold er ikke imponert, og mener det har startet på samme måten i både Oslo og Stavanger. Nå utfordrer de styret i Borg Havn til å ta tak i saken for at sjauerne skal beholde jobben.

– Det er ikke sånn at det har stoppet her ved de andre havnene, så hvorfor skal det gjøre det ved Borg Havn? Med mindre vi som eier det tar affære, sier hun.

Men Terum i Viken Skog ser ingen sammenheng mellom avtalen til Viken Skog og Borg Havn, og starten på sosial dumping.

– Båtene blir lastet på akkurat samme måte nå som tidligere, og underentreprenørene vi bruker er seriøse og følger alle regler med tanke på arbeidsmiljølov og HMS-krav. Jeg klarer ikke å se noen sammenheng her, forteller han.