Suksessprosjekt for et tryggere uteliv bør bekjempe narkotika

I deler av Oslo har politiet og kommunen slått hardt ned på overskjenking. NHO mener politiet bør bruke de samme metodene for bekjempe salg og bruk av narkotika på byen.

Politi

I Salutt-prosjektet har kommunen og deler av Oslo-politiet samarbeidet om å forhindre overskjenking og vold på utesteder i byen. Også mer synlig politi i gatene har vært en del av prosjektet.

Foto: Eeg, Jon / SCANPIX

– I dette prosjektet så satser man på kompetanse. Og når man skal håndtere rusa personer, trenger man kompetanse, sier NHOs regiondirektør i Oslo og Akershus, Nina Solli

Solli snakker om suksessprosjektet Salutt. Prosjektet jobber forebyggende med blant annet å hindre overskjenking og vold på utestedene. Næringsorganisasjonen foreslår nå at Oslo kommunes prosjektet bør utvides til også å forebygge bruk og salg av narkotika.

Nina Solli

NHOs regiondirektør i Oslo og Akershus, Nina Solli.

Foto: Fouad Acharki / NRK

– Salutt er allerede et vellykket prosjekt. Derfor kan det samme prosjektet brukes til å bekjempe salg og bruk av narkotika, sier Solli til NRK.

Bør gjelde flere områder

Solli mener i tillegg at prosjektet bør utvides til flere områder av byen.

– I dag dreier det seg om et lite område rundt Karl Johans gate. Man kan også utvide dette området til å dreie seg om for eksempel Grünerløkka, Grønland, Tjuvholmen og Aker Brygge, sier hun.

Denne uken skrev Aftenposten at flere utesteder i Oslo ikke kontakter politiet hvis de oppdager salg eller bruk av narkotika. Mistilliten til politiet skyldes frykt for å miste skjenkebevillingen eller bli stengt.

Mener politiet må gi mer penger

Næringsbyråden i Oslo mener politiet må komme med penger og ansatte til en eventuell endring av Salutt-prosjektet.

Geir Lippestad (Ap)

Næringsbyråd Geir Lippestad.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Jeg håper politimesteren gir oss en beskjed om at det følger ressurser med det arbeidet. Det er klart at illegal rus krever at politiet må inn på en helt annen måte og følge opp straffespor og så videre, sier byråd Geir Lippestad (Ap).

– Alle er jo enige om at illegal rus i Oslo er veldig, veldig uheldig, så vi må gjøre så godt vi kan med de forskjellige virkemidlene vi har for å forebygge det, sier næringsbyråden.

Ifølge Folkehelseinstituttets undersøkelse bruker en av fire personer ulovlige rusmidler på byen.

Kan styrke tillit i miljøet

Prosjektets leder er positiv til å ta på seg flere oppgaver for å øke tilliten mellom utelivsbransjen og politiet.

Johnny Brenna

Prosjektleder i Salutt, Johnny Brenna.

Foto: Fouad Acharki / NRK

– Det å ha forebyggende perspektiv på det som har med illegal rus å gjøre, vil jo føre til mer kontakt med bransje, myndighet, politi og kommune. Jeg tror at det er konstruktivt forslag og at det kan bygge opp tillit, sier Johnny Brenna til NRK.

Oslopolitiet skriver i en e-post til NRK at de gjerne stiller i et møte med NHO og de andre aktørene om forslaget.