Suksessen har gitt enorme inntekter

For ett år siden kom nyheten om at Sarpsborg 08 økte budsjettet til 65 millioner kroner. Det skulle vise seg å være ekstremt beskjedent.

Europa League: Sarpsborg 08-Besiktas (2-3)

Rashad Muhammed ga Sarpsborg 08 en drømmeåpning i Europaliga-kampen mot Besiktas tidligere i høst.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Følg kampen her eller hør den på radio:

Laster innhold, vennligst vent..

Sarpsborg 08 går mot en omsetning på 160 millioner kroner i 2018. Det står i voldsom kontrast til det opprinnelige 2018-budsjettet på 65 millioner kroner. Det er i hovedsak to grunner til «budsjettsprekken»: Salg av spillere og suksessen i Europaligaen.

Klubben har solgt spillere for 40 millioner kroner i år, opplyser styreleder Cato Haug. I helga ble det kjent at de også sto i fare for å miste trener Geir Bakke til Rosenborg.

– Vi skal ikke stå i veien for gode spillere og trenere som vokser ut av våre sko. Derfor sa vi ja til at Rosenborg skulle få snakke med Geir Bakke, sier styreleder Cato Haug.

Bakke har ledet laget til to cupfinaler, en bronse i serien og gruppespill i Europaligaen. Bakke ønsket ikke å utdype kontakten med Rosenborg overfor VG, som først omtalte saken. Han valgte imidlertid å bli i Sarpsborg 08.

  • Før Genk - Sarpsborg 08: Alle lagene i gruppa kan gå videre - alle kan ryke ut
Laster innhold, vennligst vent..

Thomas Berntsen og Geir Bakke

Geir Bakke (t.h.) har fått mye av æren for at Sarpsborg 08 lykkes både på og utenfor banen. Her sammen med assistent Tom Freddy Aune.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Kjøper billig – selger dyrt

At Sarpsborg 08 lyktes med å beholde treneren, er naturligvis Haug glad for.

– Geir er en fantastisk person og dyktig trener. Det at vi har en så god trener og greier å beholde ham, det ser vi på som positivt, sier han.

Cato Haug i Sarpsborg 08

Styreleder Cato Haug i Sarpsborg 08 synes det er smigrende både at en stor klubb er interessert i deres trener, men også for at treneren velger å bli i klubben.

Foto: Aleksandar Djorovic / NTB scanpix

Klubben har i flere år på rad solgt unna noen av sine beste spillere. Det setter høstens resultater i Europaligaen i et enda bedre lys.

Styrelederen innrømmer likevel at det er utfordrende å stå fast på denne strategien.

– Vi synes det er smigrende at Rosenborg og andre er interessert i våre spillere og trenere. Men vi begynner også å bli en klubb i toppen, så vi må også finne balansegangen i dette, sier han.

Fikk historisk maratonkontrakt

Tidlig i 2017-sesongen ga klubben Geir Bakke femårskontrakt. Klubbledelsen mente at å gi en fotballtrener så lang kontrakt nærmest var å regne som historisk.

På spørsmål om det at Bakke velger å bli i klubben er en slags tilbakebetaling for at han fikk så lang kontrakt, svarer styrelederen slik.

– Vi inngikk en langtidskontrakt med Geir fordi vi tror han er rett mann for oss og fordi vi tror på kontinuitet, sier Haug.