Rekordmange utenlandske studenter til Buskerud

Mange av dem velger å studere i Norge fordi de vil bli bedre i engelsk.

Rekordmange internasjonale studenter

Høgskolen har satset på å få flere utenlandske studenter siden 2007.

Foto: Tove Bø / NRK

Antallet har økt fra kun en håndfull utenlandske studenter i 2007, til om lag 140 studenter i dag.

– Vi reiser rundt til universiteter i Europa og presenterer oss til studenter og ansatte, noe vi ser har hatt positiv effekt, sier Heidi Knutsen, internasjonal koordinator ved HiBu.

Internasjonal koordinator ved HiBu, Heidi Knutsen.

Heidi Knutsen ved HiBu tror antallet utenlandske studenter vil fortsette å øke.

Foto: Tove Bø / NRK

Til Norge for å lære engelsk

Engelskkunnskapene til nordmenn flest er en av hovedårsakene til at stadig flere studenter fra utlandet kommer til Norge.

Nederlandske Natascha Westendrap (20) og franskmannen Julien Ederhy-Maille (21) er begge økonomistudenter ved HiBu på Kongsberg. Begge vektla høyt engelsknivå da de valgte å studere i Norge.

– Mange bedrifter i Nederland krever at du som arbeidstaker behersker engelsk godt. Det er viktig for meg å forbedre engelsken min, og i Norge har jeg god mulighet til det, sier Westendrap.

Å velge Norge for å bli bedre i engelsk mener Westendrap er noe uvanlig.

- Siden jeg vil forbedre engelsken min ville det vært naturlig å studere i England fordi det er nærmere, men jeg ville prøve noe nytt.

Ederhy-Maille opplever også Norge som eksotisk.

– Tidligere har jeg pleid å reise til varmere strøk, men denne gangen ville jeg oppleve kulden i et land langt nord. Så jeg tenkte, hvorfor ikke prøve noe utradisjonelt og dra til Kongsberg?

Artikkelen fortsetter under bildet

Utenlandske studenter

Julien Ederhy-Maille og Natascha Westendrap er økonomistudenter på Kongsberg.

Foto: Tove Bø / NRK

Løfter nivået

HiBu er svært fornøyde med at flere studenter fra utlandet velger å komme til Kongsberg. Knutsen mener de utenlandske studentene har bidratt til å gjøre medstudentene fra Norge bedre.

– Studentene som kommer hit er arbeidssomme. villige til å jobbe mye og de vil gjerne oppnå gode resultater. Dette smitter over på våre egne studenter.

Knutsen mener et internasjonalt studiemiljø også gir de norske studentene verdifull kunnskap.

– Det er ingen grenser i verden lenger, og derfor er det er viktig for oss å gi studentene internasjonal erfaring.

Flere blir i Norge

Grunnen til økningen kan også være den økonomiske krisen i Europa, tror Knutsen. Flere av studentene forteller at de kommer fra utlandet i håp om å få jobb etter endt studie.

FMC Technologies på Kongsberg mottar hvert år søknader fra utenlandske studenter ved HiBu som ønsker å bli værende etter endt utdannelse. Det siste året fikk seks av dem jobb i selskapet.

Kjersti Løken fra FMC Technologies på Kongsberg sier internasjonal arbeidskraft er helt nødvendig.

Kjersti Løken sier FMC Technologies er avhengig av utenlandsk arbeidskraft.

– Internasjonal arbeidskraft er viktig for oss fordi vi er et globalt selskap. Vi har arbeidstakere fra rundt 60 forskjellige land, noe som tilsvarer 15 prosent av staben, sier kommunikasjonsansvarlig i FMC, Kjersti Løken