Strømstads meglere på svensktoppen

Nordmenn handler gjerne hus og hytter i Strømstad, og kan ha bidratt til at meglerne i grensebyen er på topp av inntektslistene.

Strømstad kommune

STRØMSTADS MEGLERE PÅ SVENSKTOPPEN. Stor interesse fra nordmenn kan ha bidratt til å sette Strømstads meglere på provisjonstoppen.

Foto: Rainer Prang / NRK

Eiendomsmeglernes gullalder i Sverige er forbi, men det går fortsatt an å tjene gode penger på å selge hus og eiendom, skriver svenske Dagens Industri.

Meglerne i Strømstad, Arboga, Boden og Gävle har svært gode dager på jobb, og de topper salgs- og provisjonsoversikten blant blå-gule eiendomsmeglere i 2012.

Les også:

Ill. foto

POPULÆRT PÅ BOHUSLÄNKYSTEN. Til betydelig lavere priser enn i Norge, er det fortsatt mulig å sikre seg kystperler i Bohuslän.

Foto: Rainer Prang / NRK

Nordmenn vil handle

Nordmenns iver etter å kjøpe seg opp på Bohusläns-kysten har vært tilstede i mange år, og norsk krone har vært sterk i forhold til den svenske lenge.

Handlekåte nordmenn har for lengst oppdaget at en leilighet, hus eller en hytte i Bohuslän er å få kjøpt til et betydelig lavere beløp enn tilsvarende lenger opp i Oslofjorden på norsk side av grensen.

Så ivrige var nordmenn på å handle hus, og så vanskelig var det blitt for unge i etableringsfasen rundt Strømstad, at det ble startet et "Strømstad-parti" i 2006, som blant annet hadde nordmenns invasjon av kommunen på sin agenda.

I fjor høst var det en liten nedgang i salget av hytter langs den svenske vestkysten, og i følge eiendomsmeglerne var årsaken at den svenske krona var blitt sterkere, og at været sommeren 2012 var så dårlig at nordmenn heller reiste til Syden.

Dermed stoppet hyttesalget helt opp i en periode.

Les også:

Tjener godt som megler

For den enkelte megler er det et tøffere marked å konkurrere i, viser en fersk undersøkelse Dagens Industri presenterer fra Mäklarsamfundet.

Mindre leiligehter holder seg bra i pris, mens større leiligheter og hus går ned.

- Det er ikke gitt, at man får tilbake det man har betalt, heter det fra Johan Vesterberg, Fastighetsbyråns pressesjef overfor di.se.

Men det finnes fortsatt eiendomsmeglere som gjør det bra og drar inn store summer.

Flere av meglerne hos Svensk Fastighetsförmedling sopte inn mer enn fire millioner svenske kroner i provisjonsinntekter i 2012, og det resulterer i en årslønn på rundt en million kroner, ifølge di.se.

Noen av de største provisjonsinntektene er hentet inn av meglerne i Strömstad, Karlstad og Bålsta.

Eier nær sagt alt av fritidshus

I Strømstad kommer mer enn hver tredje fritidshuseier fra utlandet, og nær samtlige er nordmenn, viser statistikk fra 2011.

Av de 1 279 utenlandske eierne av fritidshus Strømstad kommune hadde oversikt over i 2011, var bare 59 personer ikke-norske.

Når Strømstad-markedet har hatt få objekter å by på, har prisbevisste nordmenn trukket litt lenger syd i Bohuslän til Tanum, Färgelanda og Munkedal.

80 prosent av de fritidshus Svensk Fastighetsförmedling i Grebbestad solgte i 2011 gikk til nordmenn.