Strömstad merker at vi har dårligere råd

Nordmenn bosatt i Strömstad flytter tilbake til Norge. De som krysser grensen for å handle, legger igjen mindre penger. I Strömstad merker de at den norske krona er blitt mindre verd.

Strömstad, Sverige

Strömstad sentrum merker at nordmenn har mindre penger mellom hendene.

Foto: Rainer Prang / NRK

Trykket av nordmenn mot Strömstad har begynt å avta, melder Sveriges Radio Väst. Det merkes på handelen i byen at vi nordmenn får mindre igjen for kronene våre. Nå står butikklokaler tomme i byens sentrum. Samtidig ser det ut til at nordmenn, som flyttet til byen for å få bedre økonomi, nå velger å flytte tilbake til Norge igjen.

Conny Andersson

Conny Andersson er leder kjøpmannsforeningen i Strömstad.

Foto: Camilla Næss/NRK

– Selvfølgelig påvirker det oss. Det er negativt for oss at det går litt dårligere i Norge, sånn er det, sier Conny Andersson til Radio Väst. Han driver VVS-forretning i byen, og er leder for byens kjøpmannsforening.

Legger igjen mindre penger

I køen ved Systembolaget er det som det pleier å være: der snakkes det stort sett norsk. Men nordmenn Radio Väst har vært i kontakt med bekrefter inntrykket av at de legger igjen mindre penger på handletur til Strömstad.

Det har ikke skjedd siden årtusenskiftet at nordmenn har fått så lite valuta for pengene i Sverige. Mat, brennevin, tobakk og godteri synes fortsatt å være trekkplaster, men når svensk og norsk krone er like mye verd og en del kapitalvarer faktisk er billigere i Norge, da merkes det i Strömstad.

Systembolaget i Strømstad

Systembolaget er et av stedene som fortsatt trekker til seg nordmenn.

Foto: Victoria Ose / NRK