Hopp til innhold

Han har strikket verden rundt

NRK.nos utenriksjournalist Kristian Elster tenker seg ikke to ganger om før han drar opp strikketøyet sitt på jobb. Elsters strikkepinner har vært med på tur til mer enn fem verdensdeler.

Mange bruker påsken til avslapping og kos. Noen av oss finner kanskje frem strikketøyet, og det er noe Kristian Elster (50) gjør nesten hver eneste dag.

– Det er avslappende, og noen ganger hjelper det til og med på konsentrasjonen, forteller Elster.

Han jobber som utenriksjournalist hos NRK.no, og selv om han sjelden har tid til å dra opp strikketøyet der, har strikkepinnene til Elster reist til mer enn fem verdensdeler.

En god «icebreaker»

– Det har vært mange som har ristet på hodet, men det er enda flere som har spurt meg om tips og snakket med meg om strikking, forteller Elster om strikkingen hans rundt om i verden.

Han anslår at strikketøyet kanskje har blitt med til nesten 25 land.

– Det er en veldig god måte å komme i snakk med folk på. Særlig folk som man kanskje ikke vanligvis hadde kommet i kontakt med, sier femtiåringen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Kristian Elster synes det beste med strikking er at det kan få ham til å slappe av

Kristian Elster synes det beste med strikking er at det kan få ham til å slappe av. Her sitter han i NRK sine lokaler og strikker teppe i en selvstrikket genser.

Foto: Daria Zoric / NRK

Eksempelvis husker han godt da det var presidentvalg i Frankrike.

– Da satt jeg og strikket på en kafé i Paris, og så kom en dame bort og snakket med meg, og hun var eiendomsmegler. Senere brukte jeg henne til en sak om boligpriser i Frankrike, forteller han.

Han strikker ikke bare når han er på jobb, men alltid når han reiser rundt i verden, for hva passer egentlig bedre for å slå i hjel tiden.

Ikke negative

Og til tross for at Elster har reist til en rekke konservative land, har han aldri fått noen negative kommentarer.

– Jeg tror ikke så mange tenker så mye om det. Nordmenn er jo kjent som litt særegne, og jeg tror bare jeg er med på å forsterke det inntrykket, ler han.

Selv om han ikke han ikke har lært så mye nytt om strikking på turene sine, har han hatt gleden av å lære bort kunnskapene sine.

– Da jeg var i USA viste jeg dem hvordan man kunne lage masker på en enkel måte, de hadde en fremgangsmåte som var tre ganger så vanskelig som standarden, ler journalisten.

Et teppe Kristian Elster har strikket, merk fyrstikkesken oppe i venstre hjørne.

Et teppe Kristian Elster har strikket, merk fyrstikkesken oppe i venstre hjørne.

Foto: Kristian Elster / NRK

Strikker for å slappe av

I det private biblioteket hjemme ligger nesten 200 strikkebøker fra hele verden, men Elster fastslår at han strikker mest for å slappe av.

– Jeg har lekt med tanken på å gjøre det om til noe større, men jeg vet ikke hva det skulle vært, sier han.

Strikkingen begynte da han var ung og gikk på Katedralskolen i Oslo. Etter titalls med ørevarmere gikk veien videre til alt annet som kunne strikkes.

– Det er ikke sånn at jeg sitter og finner på mine egne mønstre og slik, forteller Elster.

Blitt flere hundre plagg

Nå har det blitt over 100 strikkeverk, og han synes ikke det er noen grunn til at andre menn ikke skal prøve hobbyen.

– Verdens mest kjente kokker og skreddere er menn, til og med den beste strikkeren, så hvorfor skulle det være så rart, spør han.

  • Hva synes du? Kommenter nederst i artikkelen!

Han oppfordrer andre menn til å ta fatt i noen strikkepinner, med ett klart tips:

– Du må være klar for oppmerksomhet, og hvis du ikke vil bli snakket til en dag, så må du ikke finne på å ta med strikketøyet, avslutter han.