Streiken i Oslo kommune er over

Rundt 1300 ansatte går tilbake til arbeid.

Streikevakter Abilsø

Sykepleiere som har vært i streik, skal tilbake på jobb i dag.

Foto: Victoria Wilden / NRK

Meklingsmann Geir Engebrektsen.

Geir Engebretsen.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix
Kristin Vinje (H)

Kristin Vinje.

Foto: Oslo kommune
Silje Naustvik

Silje Naustvik.

Foto: NSF Oslo.

Streiken i Oslo kommune er avsluttet. Rett etter klokken seks ble partene enige om en løsning.

– Det har vært en krevende mekling, men vi har også hatt konstruktive samtaler og vilje til å lete etter løsninger, sier mekler Geir Engebretsen.

Det er ennå ikke klart når de streikerammede er tilbake i arbeid.

– Nå kommer vi til å ta kontakt med alle som er rammet så fort som mulig, slik at vi kommer tilbake så fort som mulig. Det er vanskelig å si eksakt når skoler og barnehager kan åpne. Foreldre bør følge med på nettsider og nyheter, sier finansbyråd Kristin Vinje til NRK.

Også søppeltømmingen vil komme i gang igjen i løpet av dagen.

Fornøyd med resultatet

Forhandlingsleder for Unio Oslo Silje Naustvik sier det har vært mye frem og tilbake i natt, og at flere forslag ble vurdert før de ble enige.

– Det som gjorde at vi kunne godta forslaget var at vi så en økonomisk ramme som var lik den som man godtok i resten av kommunenorge i går. I tillegg fikk vi gjennom en klausul som sier vi skal få det samme som privat sektor neste år, og det var viktig for oss.

– Fikk dere alt dere krevde?

– Nei, da tror jeg ikke at Oslo kommune hadde vært særlig fornøyd med forhandlingsjobben sin. Her har vi tatt og gitt, og vi har fått et resultat vi fint kan anbefale til medlemmene våre, sier Naustvik.

Alle ansatte i Oslo kommune er sikret en lønnsøkning på minst 10 750 kroner. I tillegg kommer lokale forhandlinger.

Skal på jobb til vanlig tid

Alle som har vært ute i streik i Oslo skal ha fått en tekstmelding klokken 06.00 i morges om at de skal tilbake på jobb til ordinær arbeidstid i dag.

– Det betyr at lærerne skal tilbake på skolen og sykepleierne skal tilbake på sykehjemmene, sier Naustvik.

Meklingen gjenopptatt i går

Partene møttes 15.15 tirsdag ettermiddag hos Riksmekleren.

Meklingen gjaldt Unio og YS, samt LO-forbundene Fellesorganisasjonen, Musikernes fellesorganisasjon og Skolenes landsforbund. Til sammen har de hatt 1300 personer i streik.

Kommunestreiken avsluttet

Streiken i Akershus-kommunene ble avsluttet i går kveld og de kommunale tjenester som har vært rammet av streiken, vil være i normal drift innen kort tid.

Partene i KS-området, som blant annet omfattet drøyt 2000 steikende i kommunene Asker, Bærum, Aurskog-Høland, Ullensaker og Vestby, møttes til mekling i går formiddag.

Artikkelen oppdateres.