Protest mot oppmyking av arbeidsmiljøloven

Regjeringens forslag til endringer i arbeidsmiljøloven møter sterke reaksjoner. I flere norske byer har det i dag vært politisk streik.

Regjeringens forslag til endring i arbeidsmiljøloven møter sterke reaksjoner. Mer søndagsjobbing og vanskeligere å få seg fast jobb kan bli en realitet dersom forslaget går igjennom i stortinget. I flere byer her i landet har det i dag vært politisk streik mot regjeringens forslag.

Reporter: Siw Mariann Strømbeck. Foto/redigering: Kathrine Brønn.

Mer søndagsjobbing og vanskeligere å få seg fast jobb kan bli en realitet dersom regjeringens forslag går igjennom i Stortinget. Det får LO til å sette seg på bakbeina.

– Du taper på lønn, du taper på pensjon og du kan bare glemme å gå i banken og spørre om et lån.

– I det hele tatt er det mange som risikerer å aldri en gang komme i gang med voksenlivet sitt, tordnet leder Thor Erik Forsberg i LO Sarpsborg da han talte til de ansatte ved Peterson tirsdag formiddag.

– En dramatisk forandring

Thor Erik Forsberg

Thor Erik Forsberg fra LO Sarpsborg mener de er nødt til å stoppe de foreslåtte endringene.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

Forsberg mener at de foreslåtte endringene i arbeidsmiljøloven vil få alvorlige konsekvenser.

– Det er en oppskrift på et helt annet arbeidsliv enn det vi kjenner i Norge i dag, hvor regelen har vært faste ansettelser.

– Nå åpner man opp for generell adgang til midlertidige ansettelser i ni eller tolv måneder, og det er en dramatisk forandring for norsk arbeidsliv. Dette er vi nødt til å stoppe, sier LO-lederen til NRK.no.

Og det er endringene med tanke på midlertidige ansettelser som også bekymrer de ansatte ved Peterson i Sarpsborg.

– Vi ser at hvis det blir mulighet for å ha midlertidige ansettelser fra ni til tolv måneder så vil det medføre at svært få får fast jobb fremover. Det gjelder ikke bare her, men i alle bedrifter, sier tillitsvalgt Tor-Erik Nilsen til NRK.no.

Mener arbeidslivet moderniseres

Arbeidstakere kan også vente seg økt bruk av overtid dersom regjeringen får det som de vil. I mange norske byer har det tirsdag vært politisk streik mot regjeringens forslag, og folk på gata i Sarpsborg støtter protestene.

– Jeg syns det er litt vel mye, at man må jobbe over ti timer for å få overtid. Før så var det jo 7,5 time, sier Evy-Anne Brendskag.

– Folk skal heller ha faste ansettelser fordi det er så usikkert hvis man ikke har en jobb. Det er vanskelig å planlegge fremtiden, ta opp lån. Det gjør livet vanskelig, i alle fall for barnefamilier som skal planlegge litt mer, sier Dafina Anasi.

Frp-leder Siv Jensen

Finansminister Siv Jensen (Frp) sier endringene vil skape et mer moderne arbeidsliv.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Men finansminister Siv Jensen (Frp), som i dag besøkte Østfold, sier endringene i arbeidsmiljøloven vil modernisere arbeidsmarkedet.

– Det handler om å skape et lovverk som er tilpasset den moderne arbeider i en moderne tid, sier hun til NRK.no.

LO ikke enig

For regjeringen er det en prioritet å få ned arbeidsledigheten, og finansministeren tror de foreslåtte endringene kan bidra til dette.

– Problemet er jo at det er altfor mange som ikke er i jobb, og som gjerne ønsker å komme i jobb. Dette er virkemidler regjeringen prøver å legge til rette for, sier Jensen.

Lederen av LO i Sarpsborg mener på sin side at regjeringens forslag ikke er fremtidsrettet i det hele tatt.

– Jeg syns ikke det er noe moderne ved å presse familiefolk til å jobbe lengre og med mer helgearbeid, eller å få dårligere betalt for innleide vikarer, sier Thor Erik Forsberg til NRK.no.