Hopp til innhold

Tidligere museumsdirektør straffes for heleri

En tidligere direktør ved Norsk Bergverksmuseum på Kongsberg straffes for heleri i forbindelse med kjøp av stjålne mineraler til museet.

Sølvskattter fra Kongsberg

En drammenser ble tidligere i høst dømt for tyverier fra sølvgruvene. Nå straffes den tidligere museumsdirektøren for heleri etter å ha kjøpt mineraler av gruvetyven.

Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRK

Tidligere i høst ble en 48 år gammel mann fra Drammen dømt til fengsel i ett år og to måneder, seks av månedene ubetinget, for å ha forsynt seg med sølv og verdifulle krystaller fra de gamle sølvgruvene på Kongsberg.

Les: Tobarnsfar (47) hentet ut sølv for millioner fra fredede gruver

Nå er en 68 år gammel tidligere direktør ved museet funnet skyldig i å ha kjøpt mineralet anatase for 40.000 kroner av den dømte sølvtyven. Mineralet er ulovlig hentet ut fra Hardangervidda til Norsk Bergverksmuseum, skriver Dagbladet.

Slipper rettssak

Mannen slipper imidlertid rettssak, men får såkalt påtaleunnlatelse med to års prøvetid. Dermed blir straffen ført inn i politiets strafferegister.

– En totalvurdering er årsaken til at vi har valgt å utferdige en påtaleunnlatelse med en prøvetid på to år. Mannen har allerede mistet jobben sin ved museet, sier politiinspektør Hans Egil Seljordslia i Søndre Buskerud politidistrikt til avisen.

Mannen var også siktet for å ha kjøpt sølv som var stjålet fra sølvgruvene i Kongsberg, men dette er forhold som er straffemessig foreldet, sier Seljordslia.

Stor belastning

En 48-åring ble tidligere i høst dømt for å ha hentet ut sølv fra gruvene på Kongsberg.

68-åringen kjøpte mineraler fra 48-åringen, og det er bakgrunnen for at han nå straffes for heleri. I høst sa han til NRK at han gjorde det han mente var best for museet. I ettertid ser han at han burde opptrådt på en annen måte.

– Jeg hadde selvsagt gjort ting annerledes, hvis jeg hadde visst hvilke belastninger denne saken har ført med seg for meg, sa 68-åringen.

– Hva slags reaksjon fikk du fra nåværende direktør Alfhild Skårdal etter at saken ble kjent?

– Hun var forbannet. Jeg hadde passert 67 år og var delvis pensjonert, og vi ble enige om at jeg skulle søke NAV om full pensjon.

– Og det gjorde du?

–Ja!

Les også: Anker ikke gruvedommen