Støtter Shoaib Sultan

Shoaib Sultan ble invitert til ordførerens kontor i dag. Ordføreren ville vise støtte, etter at medlemmer i en Facebook-gruppe truet lederen for 17. mai-komiteen på livet.

Shoaib Sultan blei invitert inn til Fabian Stang i dag. Ordføraren ville - som mange andre - vise si støtte, etter at ei Facebook-gruppe kravde at Sultan skulle gå AV som leiar av 17.mai komiteen i Oslo.

Varaordfører Libe Rieber-Mohn, leder av 17.mai-komitéen Shoaib Sultan og ordfører Fabian Stang på ordførerkontoret i Oslo mandag ettermiddag.

Shoaib Sultan

Shoaib Sultan.

Kaspar Birkeland

Kaspar Birkeland.

Foto: Malin Korsnes / NRK
Rubina Rana

Rubina Rana.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

I forrige uke ble det kjent at en Facebook-gruppe opprettet blant annet av medlemmer av Norwegian Defence League, krevde at lederen av 17.mai komiteen i Oslo skulle gå av.

Medlemmer i Facebook-gruppen oppfordret folk til å ta med skytevåpen og balltre i 17-mai toget.

Går sammen i toget

Mandag ettermiddag ble samfunnsdeattanten, politikeren og leder av 17. mai-komitéen, Shoaib Sultan, lovet full støtte av ordfører Fabian Stang og varaordfører Libe Rieber-Mohn.

– Du går mellom ordføreren og varaordføreren i toget. Er det noen som dummer seg ut og er ufine, så backer vi deg, sier Fabian Stang.

Shoaib Sultan sier han overhodet ikke har vurdert å trekke seg som leder for toget, men han vurderer fortsatt om han vil anmelde.

– Jeg vurdere om det er formålstjenlig å anmelde, om det er med på å hausse opp sitiuasjonen mer, eller om det er med på å sette fokus der det skal være, sier Shoaib Sultan.

Mener islam er en ødeleggende kraft

Facebookgruppen det er snakk om har godt over 700 medlemmer, og administreres av flere kjente personer i det muslimfiendtlige miljøet. Noen er også med i den norske antimuslimske gruppen Norwegian Defence League.

Et styremedlem i Norwegian Defence League, Kaspar Birkeland, sier til NRK mandag ettermiddag at organisasjonen aldri oppfordrer til vold.

– Er det noen som gjør det, så er det folk som er ute for å sverte oss, sier Birkeland.

Han er en av administratorene bak Facebook-gruppen, og sier han mener islam er en ødeleggende kraft og at Sultan burde trekke seg.

– Vi er i mot at en som fremmer islam skal stå i front for et nasjonalt arrangement som 17. mai er, sier Kaspar Birkeland, styremedlem i Norwegian Defence Leage.

– Hvem er det du mener burde lede 17. mai-komiteen i Oslo?

– Det burde være en etnisk norsk.

– Var forberedt på dette

Sultan tror gruppens egentlige motiv for å prøve å få ham til å gi seg, er at han jobber med kartlegging av ekstremistiske miljøer ved Antirasistisk senter.

– Jeg var forberedt på at disse kom til å lage bråk, sier han, men tror ikke det er grunn til bekymring på nasjonaldagen.

– Jeg tror politiet har full kontroll på dette, og at dagen blir en festdag som den alltid er, sier Shoaib Sultan.

Rubina Rana ble truet

Det er ikke første gang det er sterke reaksjoner mot at lederen av 17-mai komiteen i Oslo har en annen bakgrunn enn etnisk norsk. I 1999 ble norsk -pakistanske Rubina Rana møtt med drapstrusler, og hun måtte ha livvakter i 17. mai-toget.

Rubina Rana ble valgt inn i Oslo bystyre i 1995 til tross for at hun sto på en beskjeden 71. plass på Arbeiderpartiets liste. Rana var oppvokst i Karachi og Lahore i Pakistan og kom til Norge i 1978.

Rubina Rana døde i 2003

Skjermdump fra Facebook

Montasje av kommentarer folk har lagt ut på gruppen som krever at Shoaib Sultan trekker seg som leder av 17. mai-komiteen i Oslo. Innleggene er nå slettet.

Foto: Skjermdump fra Facebook