Hopp til innhold

– Kjemisk kastrering kan redusere risikoen for overgrep

Justispolitisk talsmann Ulf Leirstein (Frp) støtter forslaget om å innføre kjemisk kastrering som straff for grove seksuelle overgrep mot barn.

Ulf Leirstein

Stortingsrepresentant fra Østfold, Ulf Leirstein er for kjemisk kastrering.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Årsmøtet i Troms Fremskrittsparti går enstemmig inn for at kjemisk kastrering skal innføres som straff for grove seksuelle overgrep mot barn.

En straffemetoden stortingspolitiker og justispolitisk talsmann, Ulf Leirstein støtter.

– Jeg er personlig veldig for det. Fremskrittspartiet har tidligere foreslått at de som begår de mest bestialske overgrepene mot uskyldige barn bør også vurderes å få dette som en straff, sier han.

– Reduserer risikoen

– Vi vet at det er veldig mange som begår overgrep mot barn, som dessverre forgriper seg igjen når man kommer ut og er et fritt menneske. Kjemisk kastrering kan redusere risikoen for ytterlige overgrep senere, sier Leirstein videre.

Til Dagbladet sier Leirstein at det er foreløpig er uklart hvordan kastreringen skal skje, og at det høres mer brutalt ut enn det egentlig er.

Saken ble også diskutert på Østfold Frps årsmøte i helgen.

– Der ble det vedtatt at man ønsker å få til en modell med kjemisk kastrering som en straff, sier Leirstein til NRK.

Vil ha med resten av regjeringen

Han forteller at vedtaket var enstemmig.

– Dette er et viktig spørsmål for oss, nettopp fordi man har sett over flere år at noen av de verste overgriperne vi har begår nye overgrep gang etter gang. Da må vi finne nye virkemidler for å stoppe det, sier stortingspolitiker fra Østfold, Ulf Leirstein.

Tror du at dere får med resten av regjeringen på dette?

– Regjeringen har i hvert fall sagt at man ønsker å øke straffene for dem som begår alvorlig kriminalitet, og da spesielt med tanke på misbruk og overgrep mot barn. Derfor ser jeg det som naturlig at regjeringen tar med seg dette innspillet og vurderer det, sier stortingspolitikeren.

Har ikke tatt stilling til saken

Justisminister Anders Anundsen (Frp) er sparsom med kommentarer rundt forslaget fra Tromst Fremskrittsparti når NRK ber om en uttalelse.

– Dette er ikke noe regjeringen har tatt stilling til, kommenterer han i en epost via kommunikasjonssjef Gunnar A. Johansen i Justis- og beredskapsdepartementet.

Men han poengterer at han ser på fylkesårsmøtene som «viktige politiske verksteder».

– Alle innspillene fra fylkesårsmøtene vil bli vurdert og håndtert i henhold til vanlige prosedyrer, skriver Johansen videre på vegne av justisministeren.