Hopp til innhold

Stortingspolitiker skylder på Kåre Willoch for jødehat i Norge

Erlend Wiborg (Frp) mener Willoch må ta en del av ansvaret for antisemittisme.

Kåre Willoch

FÅR SKYLDA: Tidligere statsminister fra Høyre, Kåre Willoch, får deler av skylden for jødehat i Norge. – Fullstendig feilaktig, svarer han.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

NRK-journalist Fredrik Solvang ba tirsdag om hjelp på Twitter til å finne en noen til å si noe om hvor jødehat blant jihadister kommer fra. Det tok ikke lang til før han fikk svar av Erlend Wiborg.

Erlend Wiborg

ANSVAR FOR HAT: Stortingsrepresentant Erlend Wiborg (Frp) mener tidligere statsminister Kåre Willoch må ta deler av ansvaret for hat mot jøder i Norge.

Foto: TERJE STEN JOHANSEN

– Mennesker som Kåre Willoch må også ta sin del av ansvaret. Han har bidratt til jødehatet generelt og gitt legitimitet til det, skrev stortingspolitikeren fra Østfold på Twitter.

– Bidragsyter

Til NRK forteller Wiborg at han står for det han skrev.

– Jeg ble utfordret på hva som er grunnen til at vi har økende antisemittisme i Norge. Da viste jeg til flere ting. Det ene er enkelthendelser som da Kåre Willoch uttalte for en del år siden at nå kunne ikke amerikanerne jobbe for fred i Midtøsten, på grunn av at Obama hadde ansatt en jødisk politiker, sier han.

Men kan man skylde på Willoch for jødehatet i Norge?

– Ja, jeg mener han er en bidragsyter til det, sier Wiborg.

Willoch: – Fullstendig feilaktig

Erlend Wiborg skylder på Willoch for jødehat

TWITRET: Dette er deler av diskusjonen på Twitter.

Foto: Skjermdump Twitter

Den tidligere statsministeren sier til NRK at Wiborg har tatt det hele feil.

– Det er en nokså grov feilfremstilling av det jeg sa. Poenget var at de valgte en person til å lede en meglingssituasjon som hadde meldt seg frivillig på Israels side i en krig mot palestinere. Å fremstille dette som om jeg skulle hatt noe generell uvilje mot jøder er fullstendig feilaktig, sier Willoch.

Han mener det også er helt uriktig at han har bidratt til jødehat.

– Jeg er alvorlig redd for at deler av Israels politikk er til alvorlig skade for jøder, fordi mange nesten bevisstløst setter likhetstegn mellom Israel og enkeltpersoner. Men det er mange jøder i Israel som er uenig i den politikken som mange, blant jeg, kritiserer.

Erlend Wiborg forteller at han allerede har fått mange reaksjoner på utspillet.

– De har vært både positive og negative. Men jeg registrerer at det er veldig mange på venstresiden som selvfølgelig går til angrep i stedet for å diskutere problemet med antisemittisme, sier han.