Hopp til innhold

Stort flertall for å oppløse nye fylker

Akkurat nå ligger det an til at 71 prosent av Stortinget vil ha bort Viken og Troms og Finnmark etter valget.

Skilt på grensa til Viken fylke på Riksvei 7 over Hardangervidda

STORFYLKE: Viken fylke strekker seg fra Hol kommune i vest til Halden kommune i øst og er Norges mest folkerike fylke, med et folketall på over 1,2 millioner.

Foto: Lars Håkon Pedersen/NRK

– Dette er et tvangssammenslått monster av et fylke. Makt og beslutninger er flyttet lenger bort fra folk. Etter valget vil vi si ja til å oppløse Viken, sier SVs Freddy Øvstegård.

I helga møtte SVs toppkandidat i Østfold partifeller som kjemper for plass på Stortinget etter høstens valg. Et av temaene var fylkene.

Freddy Øvstegård, Kirsti Bergsø og Kathy Lie

Listetoppene i de gamle Viken-fylkene er klare på at de vil løse opp storfylket etter høstens valg.

Foto: Natalia Aakre / SV

Både Øvstegård, Kirsti Bergstø og Kathy Lie, som topper listene i de gamle Viken-fylkene, er klare på at partiet mener alvor med å løse opp fylkene som ble slått sammen mot sin vilje.

Det samme sier Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Rødt.

I NRKs ferske supermåling får disse 101 av de 169 mandatene på Stortinget etter valget.

Stort flertall for gamle fylker

Flertallet for oppløsning av fylkene har blitt enda større nå som også Fremskrittspartiet har gjort helomvending og avgjort hva de vil med regionene etter valget.

Nylig skrev Erlend Wiborg, Hans Andreas Limi og Morten Wold, som topper listene i hvert av de tre gamle Viken-fylkene, en felles kronikk. De vil først foreslå å fjerne hele det fylkeskommunale nivået.

Dersom forslaget ikke får flertall, lover de å støtte andre forslag som vil oppløse Viken og gå tilbake til de gamle fylkene.

I Troms og Finnmark vil Frp ha en ny folkeavstemning for å finne ut om folk vil at storfylket skal bestå. Neste fylkesting legger de derfor inn et representantforslag om en folkeavstemning.

Til sammen får partiene som klart sier de vil ha tilbake de gamle fylkene 71 prosent av plassene på Stortinget i meningsmålingen.

Meningsmåling juni 2021 for Nasjonal

Endring sammenlignet med april 2021
Graf med oppslutning per parti
R: 4.2% (endring: +0.5
SV: 7.8% (endring: +0.8
AP: 24.1% (endring: +0.8
SP: 17.7% (endring: +0.6
MDG: 3.7% (endring: -0.2
KRF: 3.6% (endring: +0.2
V: 2.7% (endring: -0.2
H: 23.0% (endring: -1.7
FRP: 10.2% (endring: -0.9
Andre partier: 3.2%
Utført av Norstat 26 mai.–11. juni11,400 svar
Les mer om NRKs meningsmålinger

Frykter fylkene vil snu

Tross det store flertallet, er det likevel noen hindringer som kan stanse en oppløsning av Troms og Finnmark eller Viken.

  • At partiene ikke støtter hverandres oppløsningsforslag i Stortinget.
  • At fylkestingene selv får avgjøre sin egen fremtid og sier nei til oppløsning.
  • Situasjonen i Alta. I forrige uke fikk altapolitikerne en rapport hvor mange punkter talte for at det beste for kommunen vil være å bli værende i Finnmark ved en oppløsning. Men administrasjonen i kommunen mener det beste vil være å bygge videre på et sammenslått Troms og Finnmark.

Både i Viken og i Troms og Finnmark er det klare flertall i fylkestinget for å løse opp. Det kostet imidlertid over 300 millioner kroner å etablere Viken, og 100 millioner å etablere Troms og Finnmark.

Etter det NRK forstår er særlig Viken-politikerne opptatt av at staten må betale for oppløsningen.

Det sier alle partiene at de er villige til. Likevel er Frps Erlend Wiborg bekymret for at det politiske flertallet i Viken ikke skal stå ved tidligere løfter om å ville løses opp seg selv.

– Vi vet at det finnes mange politikere og byråkrater som har godt betalte posisjoner. At mange vil prøve å tviholde på dem er det ikke tvil om, sier Wiborg.

– Makkverk

Regionene ble opprettet etter press fra Venstre og KrF i Stortinget. Begge disse ligger dårlig an på NRKs siste meningsmåling.

Selv om Høyre kniver med Ap om å bli landets største parti, ligger de dårlig an i kampen om å beholde regjeringsmakten.

Stortingsrepresentant Stein Erik Lauvås

Aps Stein Erik Lauvås gir klar beskjed om at regionreformen var «et makkverk».

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Ap har tidligere jobbet for å slå sammen fylker. For kommunepolitisk talsperson Stein Erik Lauvås var problemet med denne reformen at fylkene ikke fikk velge selv.

– Reformen var et makkverk og sjeldent dårlig politisk håndverk. Det var ingen utredninger av noen særlig art. Regjeringen styrte etter innfallsmetoden. Derfor har resultatet blitt en sterk motstand, er hans analyse.