Storøvelsen påvirker ikke beredskapen

Store bevæpnede styrker fra Heimevernet og politiet vil prege gatene i Østfold de kommende dagene i forbindelse med øvelsen «Oslofjord 2015».

Øvelse Oslofjord ID-sjekk

På øvelsen første dag måtte alle som skulle besøke politihuset på Grålum gjennom en omfattende ID-kontroll.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

I dag startet øvelsen med blant annet omfattende ID-kontroller av besøkende ved det nye politihuset på Grålum i Sarpsborg.

Øvelse Oslofjorden 2015 går ut på et scenario med sikkerhetspolitisk krise tett opp til krig. Store deler av fylket vil få merke bevæpnet mannskap fra nettopp politi og forsvar frem til torsdag.

– Vi skal blant annet øve på å samhandle med Forsvaret. Dette er en krise som har bredt seg fra nord og nå er helt tett på oss i Østfold. I dag skal vi sikre objekter, eget politihus og politihuset i Fredrikstad, sier stabssjef John Lunder i Østfold politidistrikt.

Øvelse Oslofjord

Foto: Bjørn Ruud/NRK

Påvirker ikke beredskapen

Øvelse Oslofjord

Politiet og Forsvaret samarbeidet i dag om blant annet sikring av politihuset på Greåker.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Over 4500 soldater fra alle forsvarsgrenene deltar i øvelsen, som foregår i Østfold, Vestfold, Akershus, Oslo og Buskerud.

Lunder forteller at øvelsen likevel ikke kommer til å gå på bekostning av den normale beredskapen i fylket.

– Nei, den blir ikke påvirket i stor grad. Dersom det blir behov for å løsrive personell som er med på øvelsen i forbindelse med en reell situasjon, så gjør vi det.