Hopp til innhold

Norsk jordbærprodusent med millionkontrakt i USA

Bonde og entreprenør Simen Myhrene har sammen med sine samarbeidspartnere fått i havn en kontrakt med en av verdens største bærprodusenter.

Sander Myhrene, daglig leder i Plantsauna i Sylling, Lier, åpner plantesaunaen.

Dette er oppfinnelsen Sander Myhrene og firmaet Plantsauna nå har solgt til USA.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

Med oppfinnelsen Plantsauna kan de dampe bærplantene før de settes ut i jorda. På den måten kan de ta knekken på sjukdommer som kan gjøre store ødeleggelser på avlinga.

Simen Myhrene, jordbærbonde og hjernen bak Plantsauna.

Simen Myhrene får mye å gjøre i tiden fremover.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

Det er bærprodusenten Driscolls i USA som nå skal ta i bruk den innovative metoden.

– De produserer bær for over 30 milliarder i året, forteller en stolt Simen Myhrene. Han er en av dem som har gjort ideen om til virkelighet.

Svært fornøyd

Jenny Broom, forskningsleder i selskapet Driscolls i California, er svært fornøyd med avtalen de har inngått.

Hun sier de har millioner av planter som de er redde kan få sykdommer og må kastes. Ved hjelp av Plantsauna mener de at de kan redusere det tapet.

– Vi har tidligere behandlet plantene med varmt vann, men da risikerte vi å spre bakterier. Med denne metoden som Myhrene har utviklet, reduserer vi den risikoen, og plantene blir heller ikke skadet, sier Broom.

Hun forteller at de også var de første som benyttet metoden på bringebær, noe som har vist seg å fungere fint.

Samarbeidsprosjekt

Det var Simens far, Ole Myhrene, som allerede på 1980-tallet klekka ut ideen om å bruke vanndamp for å ta knekken på sopp og sykdommer. Han brukte metoden først på potter til planter og så at det fungerte. Dermed fikk han ideen om å omsette ideen til bærplantene på gården.

Myhrene samarbeider også med den nederlandske bærprodusenten Cas Barrel om denne metoden som de har tatt patent på.

Men de trengte forsterkninger. Det fikk de gjennom et samarbeid med forskningsmiljøet på Ås. Etter hvert viste også universitetet i Florida interesse for ideen.

Damp-kammer for bærplanter

Det er i dette dampkammeret bærplantene plasseres. Dampen sirkulerer slik at den fjerner sopp og sykdommer fra plantene.

Foto: Privat

Arne Stensvand er professor ved NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet) og seniorforsker ved Norsk institutt for bioøkonomi på Ås (Nibio).

Han er ekspert innen området, og er en av dem som har samarbeidet med Myhrene.

Arne Stensvand, forskar og ekspert på soppsjukdommar på bær

Arne Stensvand forsker på soppsjukdommer på bær.

Foto: Erling Fløistad / NIBIO

– Det er veldig morsomt at vi i lille Norge har klart å utvikle en teknologi som er så interessant at en av verdens største aktører innen bransjen sa at dette måtte de ha.

Ifølge Stensvand er denne teknologien helt avgjørende for produsenter som ønsker å satse videre fremover mot en produksjon hvor det er minst mulig bruk av kjemikalier.

Familiesatsing

Hele familien fra Lier er involvert i Plantsauna.

Simens 20 år gamle nevø, Sander Myhrene, er daglig leder i selskapet. Til tross for sin unge alder har han fått storkontrakten med det amerikanske selskapet i fanget.

Daglig leder i Plantsauna, Sander Myhrene.

Ved siden av å være daglig leder, studerer Sander Myhrene ved BI.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

– Det er fantastisk gøy. Vi starta med det for et år siden og har jobba med det kontinuerlig.

– Å få en fot innenfor verdens største bærprodusent, det er en godkjennelse fra markedet.

Har det vært en bratt læringskurve?

– Det har vært en utrolig bratt læringskurve. Jeg lærer noe hver dag, og man får jo mye sjokk og inntrykk på kort tid, forteller 20-åringen.

Men selv om det hele kan virke litt skummelt, så er han ikke helt alene om jobben. Spesielt ikke når man har en millionkontrakt på bordet.

– Det er jo bare å «gønne» på, det er ikke så mye annet å gjøre. Hvis det går galt, får vi håndtere det da. Så er det egentlig bare å gjøre så godt vi kan.