Hopp til innhold

Storklubbenes nedrykkskamp: – Historien kan være en belastning

FREDRIKSTAD/STAVANGER (NRK): I høst har to av landets største fotballklubber kjempet en nedrykksstrid de knapt trodde var mulig å havne i.

Skagestad og Danielsen

TUNGT: Fredrikstads Edvard Skagestad og Vikings André Danielsen representerer klubber som forventes å ligge i toppen av norsk fotball, men som har skuffet denne sesongen.

Foto: NTB scanpix

Vi hører absolutt til i toppfotballen! sier Fredrikstad-spiller Ludvig Begby (20).

Ludvig Begby

SIKKER: Ludvig Begby (20) merker at spillere som kommer til Fredrikstad raskt merker at de er kommet til en klubb der det er høye forventninger til laget

Foto: Sebastian Nordli / NRK

Foran 4000 tilskuere har laget hans nettopp unngått direkte nedrykk fra 1. divisjon. Fem år etter nedrykket fra eliteserien må de vinne kvalifiseringskampene for å unngå nedrykk.

Over Fredrikstad i tabellsystemet finnes to trønder-lag som lever i skyggen av Rosenborg og to småklubber fra området rundt Lillestrøm. Tromsø har to lag foran FFK, det samme har områdene rundt Bergen og Drammen. Og nabobyen Sarpsborg er foran.

I Fredrikstad mener mange laget er «for godt til å rykke ned», og på spørsmål om det er mulig å si at noen «hører hjemme i toppfotballen», svarer Begby som fotballfolk flest i hjembyen.

– Fredrikstad er rett og slett en fotballby. Det kommer mange tilskuere selv om vi er i bunnen av 1. divisjon. På lang sikt mener jeg absolutt at Fredrikstad hører hjemme i toppen.

Mener nedrykket måtte komme

En titt på statistikken viser minst to ting:

  • Nesten alle rykker ned med ujevne mellomrom. Av klubbene i årets eliteserie er det nå bare Lillestrøm og Rosenborg som ikke har vært i 1. divisjon siden tusenårsskiftet.
  • Relativt få lag har vært mye i toppdivisjonen. Bare fire klubber har mer enn 1000 toppseriekamper de siste 50 årene, mens 24 klubber skiller seg ut med over 300 kamper på øverste nivå.

I år var det Viking som rykket ned.

– Vi har hatt dalende resultater, og økonomien har stupt de siste årene. Hadde noen sett inn i spåkula, så hadde de sett at dette kom til å skje en eller annen gang, sier Viking-spiller André Danielsen (32).

På 50 år har bare Rosenborg spilt flere kamper i toppdivisjonen enn Viking. Bjarte Lunde Aarsheim (42) har vært med på flere hundre av kampene. Han mener historien skaper press.

– Det kan være en belastning også. I mine år i Viking var det ikke snakk om annet enn at vi skulle være i toppen, sier han.

– Legger oss ikke ned og dør

Selv om FFK har vært nær nedrykk fra 1. divisjon tre år på rad, hører spillerne stadig at klubben «egentlig hører hjemme i toppen».

Det har jeg hørt hundrevis av ganger, sier keeper Jon Masalin (31) og smiler.

Jon Masalin

RUTINERT: Jon Masalin og FFK har hatt noen tunge sesonger. Spillerne får stadig høre at klubben egentlig burde være bedre enn resultatene tilsier.

Foto: Per Øyvind Fange / NRK

Han er den eneste av dagens spillere som også var med da klubben rykket ned fra eliteserien for fem år siden.

– På en måte er vi en toppklubb. Det er masse folk rundt og profesjonelle omgivelser. Men de siste årene har vært ganske mørke, sier han.

Daglig leder Joacim Heier hører det samme ofte.

– Som lag er det ingen ting som heter å høre hjemme i toppfotballen. Men som fotballby og klubb med historikk og kultur, så går det an å si at FFK hører hjemme i toppen, sier Heier.

– Hva skjer hvis FFK rykker ned til nivå tre?

– Da tar vi sats for å komme opp igjen. Vi legger oss ikke ned og dør.

Laster innhold, vennligst vent..

Laster innhold, vennligst vent..