Gahr Støre ble rørt av møtet med lille Emil

– Det blir ikke bedre enn dette, sa en beveget helseminister, etter å ha sett hvordan for tidlig fødte blir tatt vare på ved Drammen sykehus.

Det gikk fort da Emil kom til verden

Emil må bli litt flinkere til å spise før han får reise hjem.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Det var ingen selvfølge at det skulle gå bra, da lille Emil meldte sin ankomst 14 uker for tidlig.

Det ble gjort hastekeisersnitt på Rikshospitalet. Den vesle gutten ble døpt den samme natta. Ingen visste hvordan dette skulle gå.

Les også:

Det gikk fort da Emil kom til verden

Vanligvis hviler det en stor ro over den lille avdelingen i 11. etasje ved Drammen sykehus. I dag er det helt annerledes. For når helseministeren kommer på besøk, følges han av folk fra egen stab, lokale sykehustopper, og – ikke minst – et stort oppbud av pressefolk.

Saken fortsetter under bildet.

Helseministeren møter famile på Drammen Sykehus

Det var stort presseoppbud da Jonas Gahr Støre møtte for tidlig fødte Emil og hans foreldre.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Midt i kaoset er bitte lille Emil og foreldrene hans, Thea Våtsveen og Sven Roar Snare. For Emil var sterk nok. Etter seks uker på Rikshospitalet fikk han og foreldrene flytte til nyfødtintensivavdelingen ved Drammen Sykehus.

Der fikk den lille familien et eget rom. Der har de fått lov til å være sammen 24 timer i døgnet helt til nå. Ennå gjenstår det noe tid før de kan ta med seg Emil hjem til Bærum. Han må bli litt flinkere til å spise først.

– Jeg blir veldig beveget av dette. Jeg har møtt foreldre som har opplevd det store med å bli foreldre, men på en veldig plutselig måte, og altfor tidlig. Så opplever de likevel den tryggheten de gjør her, sier Jonas Gahr Støre.

Helseminister Jonas Gahr Støre besøker prematuravdelingen ved Drammen sykehus

Les også:

Pulsen sank da han kom til Drammen

Dagene ved intensivavdelingen i Drammen har vært gode for Emil.

Thea Våtsveen
Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK
Nyfødt intensiv
Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK
Nyfødt intensiv
Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

– Vi merket det nesten med en gang vi kom hit, at han ble roligere. Det var målbart, de første dagene sank pulsen hans, forteller Sven Roar. Han og Thea var så redd for å miste gutten sin da alt sto på som verst. Nå er de glade for at alt har gått så godt, og for den omsorgen og roen de har fått ved Drammen Sykehus.

– Hvordan er dagene er?

– Det går mye i det samme. Vi gjør de vanlige tingene man gjør med en baby. Steller og mater ham, og sitter med ham på fanget. Han er veldig glad i å være på fanget, en ordentlig fanggutt er han, forteller Thea.

Og det er lønnsomt for helsevesenet å ta seg godt av både de for tidlig fødte og foreldrene deres.

Les også:

Saken fortsetter under bildet.

Thea Våtsveen og Sten Roar Snare med Emil

De stolte foreldrene, Thea Våtsveen og Sten Roar Snare med sønnen Emil.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Vokser raskere

Siden denne spesielle avdelingen ble åpnet i april i fjor, har sykehuset fått gode resultater. Avdelingsoverlege Atle Moen forteller, at de for tidlig fødte barna kommer seg fortere, og vokser raskere når de får være sammen med foreldrene sine hele tida.

– Barna reiser i gjennomsnitt hjem tre uker tidligere enn de gjorde før. Vi har redusert antall liggedøgn med 35 prosent, forteller Moen.

Avdelingsoverlege Atle Moen
Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Den slags er som musikk i en helseministers ører.

– Noe å strekke seg etter

– Det som skjer her, er noe av det vi ønsker skal skje mellom sykehusene våre. Barna er blitt født på et sykehus spesialisert for det, og så blir de fulgt opp på et sykehus som er veldig godt tilrettelagt for det.

Saken fortsetter under bildet.

Jonas Gahr Støre og avdelingsoverlege Atle Moen

Jonas Gahr Støre og avdelingsoverlege Atle Moen.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

– Det spesielle er jo at foreldrene til de for tidlig fødte kan få være sammen med barna sine så nært, og få ta del i omsorgen. De av oss som har fått barn til termin, vet jo hvor viktig det er å få være sammen dem hele tida. Jeg tror det er enda viktigere når de blir født før termin, sier Jonas Gahr Støre.

– Gjør Drammen Sykehus alt riktig?

– Jeg står her som helseminister og som pappa og ser på det, og kan ikke tenke meg at det går an å få noe bedre tilbud enn det som er her. Det er vennlige, profesjonelle og innlevende mennesker som jobber for disse foreldrene og barna deres. Det sier veldig bra ut.

– Kommer andre sykehus til å få det samme tilbudet?

– Her har de bygget denne posten med det for øyet at foreldrene skal få bo sammen med barna sine. Det er ikke alle sykehus som er laget for dette, og jeg tror ikke alle sykehus kan få det til. Men det er lærdom her man kan ta med seg likevel, det å legge til rette for at foreldrene får være så mye som mulig sammen med barna sine.

– På en del områder må man kanskje improvisere, men det de har fått til her i Drammen, er absolutt noe å strekke seg etter, sier Jonas Gahr Støre.

Nyfødt intensiv ved Dammen sykehus
Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Flere nyheter fra Oslo og Viken