Hopp til innhold

Store beslag i hummeraksjon

Politiets hummeraksjon har etter et døgn resultert i minst 176 beslag og 145 anmeldelser langs kysten.

Video Storaksjon mot ulovlig hummerfiske

Se video: Det groveste lovbruddet ble avdekket i en garnlenke i Østfold. Der sto det 22 hummere, de fleste av dem var mindre enn minstemålet på 25 cm som gjelder under det lovlige fisket som først starter 1. oktober.

Aksjonen startet onsdag, og 24 båter har vært i aksjon i ni politidistrikter fra Østfold til Rogaland.

Formålet med storaksjonen er å redde hummerbestanden ved å bekjempe ulovlig fiske.

– Det ble onsdag gjort omkring 176 beslag av ulovlig fiskeredskap, og hittil er 145 lovbrudd anmeldt, sier politioverbetjent Thomas Lauritzen i Økokrim til NTB.

24 hummere ble løslatt i aksjonen hvor 60 kontrollører deltok.

– Vi ser svært alvorlig på dette. Det dreier seg om alvorlig miljøkriminalitet, sier Lauritzen.

Strenge krav

Storaksjon mot ulovlig hummerfiske langs kysten
Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

Aksjonen er et samarbeid mellom Økokrim, Kystvakta, Statens Naturoppsyn, Fiskeridirektoratet, Skjærgårdstjenesten, Friluftsetaten og Oslomarka Fiskeadministrasjon.

Det groveste lovbruddet ble avdekket i en garnlenke i Østfold. Der sto det 22 hummere, de fleste av dem var mindre enn minstemålet på 25 cm som gjelder under det lovlige fisket som først starter 1. oktober.

– Aksjonen i østfoldskjærgården har resultert med 22 anmeldelser. Det forholdet ved Jeløya i Moss i Østfold blir sett på som svært alvorlig miljøkriminalitet, sier politibetjent Jon Helge Holte ved lensmannskontoret på Hvaler.

Tre var døde, mens to av de levende var rognhummer.

Det stilles strenge krav til fiskeutstyret under det lovlige fisket.

Blant annet kreves det at teiner har fluktåpninger, at de er merket med navn og adresse, og at de senkes til en gitt dybde.

I fjor så resulterte aksjonen i 231 anmeldelser i Norge.

Se regelverket for hummerfiske.

Høye bøter

Ifølge politiadvokat Tarjei Istad i Økokrim blir fiske av rognehummer og fiske i fredningsområder for hummer slått spesielt hardt ned på.

Den som tas for ulovlig fiske, risikerer bøter på mer enn 20.000 kroner, avhengig av alvorlighetsgrad.

Ved spesielt grove tilfeller kan også delverdier av lovbryterens båt bli inndratt. I fjor resulterte sommeraksjonen i 231 anmeldelser. Økokrim planlegger flere kontroller utover sommeren.

Også Naturvernforbundet engasjerer seg for å få slutt på den ulovlige hummerfangsten. Via en nettside kan publikum melde fra om ulovlige redskaper eller svart hummeromsetning.