Hopp til innhold

Storbank nekter å betale til eldre kvinner som er svindlet

Den ene banken betaler flere hundre tusen kroner til eldre kvinner som har blitt svindlet. Den andre banken havner i retten fordi de nekter å gjøre det samme.

Mann med sparkesykkel tar ut penger i en minibank

Fire menn er siktet for å ha svindlet til sammen 75 eldre kvinner. De ble avslørt i Oslo tidligere i år.

Foto: Politiet

– Det er trist og leit at eldre svindles for penger. Men det prinsipielle i dette er veldig viktig: Man skal ikke dele passord med noen, sier informasjonssjef Bjørnar Mickelson hos Sparebank1 Østlandet.

I sommer slo politiet til mot kommandosentralen til en gruppe svindlere på et hotellrom i Oslo.

De pågrep en danske, en nordmann og to svensker. De har ifølge politiet svindlet 75 eldre kvinner for til sammen 17 millioner kroner.

Det gjorde de gjennom avanserte metoder.

Fikk kvinner til å oppgi bank-ID

Svindlerne ringte og sa de var fra et seriøst finansfirma. Da ga de beskjed om at lånene var klare til utbetaling.

Da de eldre kvinnene svarte at de ikke hadde søkt om lån, ble de tilbudt å snakke med sin egen bank for å stanse utbetalingen.

Hotellrom med flere pcer og mobiler

Politiet mener de gikk inn i en slags kommandosentral for svindelen da de tok seg inn på hotellrommet. Her beslagla de data- og telefonutstyr de mener ble brukt under svindelen.

Foto: Politiet

I realiteten ble de ikke satt over til banken, men til nye svindlere. Slik ble de ifølge politiet lurt til å oppgi bank-ID og andre personopplysninger som svindlerne brukte til å ta kvinnenes penger.

Politiet tror tiltalen vil være klar like over nyttår.

Samtidig kjemper kvinnene for å få tilbake pengene.

DNB betaler tilbake

DNB-kundene som er svindlet må betale en egenandel på 12.000 kroner. Resten av tapet på omkring en million kroner dekker banken.

Ifølge lederen for bedrageri-bekjempelse i banken, Terje Fjeldvær, gjør de dette selv om kundene har delt opplysninger de ikke skulle delt. Men DNB mener svindlerne har opptrådt svært profesjonelt, og at ofrene har hatt liten forutsetning for å gjennomskue dem. Derfor har de gitt kundene medhold.

– Det er en kundegruppe som er ekstra sårbare. Da er det anledning til å behandle disse reklamasjonene etter særlige hensyn. Det har vi gjort her, sier Fjeldvær.

Havner i retten

Hos konkurrenten Sparebank1 er tonen en annen. Siden deres svindlede kunder ikke får tilbake pengene, har fem av dem tatt saken til Finansklagenemnda. Tre av dem har fått medhold.

Banken vil likevel ikke betale, og minst en av sakene ser derfor ut til å havne i retten. For banken er dette en viktig prinsippsak.

– Kunden har signert på at personlige opplysninger som passord ikke skal deles med noen. Ikke engang med banken. Det har de gjort her, sier informasjonssjef Bjørnar Mickelson.

Tror pengene er borte

Politijurist Yvonne Schilling i Øst politidistrikt.

Politiet er snart ferdig med å etterforske svindelsaken, opplyser politiadvokat Yvonne Schilling i Øst politidistrikt.

Foto: Christian Nicolai Bjørke/NRK

Dersom de fire tiltalte blir dømt i retten, kan de som er svindlet kreve å få tilbake pengene. Det forutsetter imidlertid at pengene ikke er borte.

Politietterforskningen tyder imidlertid på at pengene er spredt på svært mange personer, såkalte «muldyr». Det kan gjøre det vanskelig å spore opp verdiene.

– Vi er ikke veldig optimistiske på at disse pengene fortsatt er tilgjengelige. Vi frykter at de er borte, sier politiadvokat Yvonne Schilling i Øst politidistrikt.

De fire mennene som er siktet for svindelen sitter fortsatt i varetekt. En nordmann i 30-årene sier han kjenner til deler av det som har skjedd. Men ifølge forsvarer Morten Furuholmen kjenner han ikke til noen form for organisert kriminalitet.

En mann i 50-årene tilstår å ha medvirket til bedrageri av 600.000 kroner. Også han benekter å være en del av en organisert gruppe, opplyser advokat Vigdis Brandstorp.

En svenske i 30-årene nekter ifølge forsvarer Ole Petter Drevland straffskyld. Advokat Marius Dietrichson forsvarer den siste tiltalte, en svenske i 20-årene. Advokaten ønsker ikke å kommentere saken nå.