Stor rift om sommerjobber

Det kom inn mange søknader til sommerjobbene som Kongsberg Gruppen har. Hele 1350 studenter håpet de fikk napp på én av de 150 sommerjobbene i år.

Studenter jobber i Kongsberg Gruppen med forskjellige prosjekter.

Studentene får følge et prosjekt fra start til slutt når de jobber hos Kongsberg gruppen som sommervikarer. Det er populære sommerjobber, skal vi tro søknadsmengden. Her er noen av årets sommervikarer i gang med å teste ut en drone.

Foto: Kristian Topp

Hvert år tilbyr Kongsberg Gruppen sommerjobb til ingeniør- og teknologistudenter. Det er i hovedsak studenter som går på NTNU i Trondheim, ifølge Ronny Lie, kommunikasjonsdirektør i Kongsberg Gruppen.

Teori blir til praksis

– Det er spennende områder som studentene jobber med teoretisk hver dag i studiet, som kybernetikk, matematikk og fysikk. Her får de prøve teorien i praksis. Det er en viktig pådriver for dem, sier Lie.

– De er ansvarlige for prosjektene som de jobber med her, fra start til slutt, sier Lie.

Han innrømmer at de kan velge blant de beste studentene.

– Når det er så mange søkere, kan vi velge blant de beste og er selvsagt glad for det.

(Artikkel fortsetter under bildet.)

Zeppaloon er ett av prosjektene som studentene jobber med i Kongsberg Gruppen denne sommeren.

Zeppaloon er ett av prosjektene som studentene jobber med i Kongsberg Gruppen denne sommeren.

Foto: Kongsberg Gruppen

– Ser annerledes på ting

Han forteller at de mest populære programmene som studentene får jobbe med, er LocalHawk og Zeppaloon.

– Da får de bruke all den kunnskapen de har fått under studietiden. For eksempel kan oppgaven gå ut på å sette sammen et fly; produsere deler, sette det sammen, fylle det med elektronikk og til slutt få det opp i luften. Dette er som en godtepose for ingeniørstudenter, forteller Ronny Lie.

Lie forteller at det ikke bare er studentene som drar nytte av det som blir gjort og lært i løpet av noen sommeruker. Også selskapet har fordeler av å ansette studenter.

– De kommer ofte med et ungt sinn og ser annerledes på ting.

Distriksnyheter fra Buskerud, Vestfold og Telemark. TV.

Også i 2012 var studenter i sommerjobb hos Kongsberg Gruppen.

Noen rekrutteres til faste jobber

Noen av studentene blir rekruttert til faste jobber i selskapet senere når de er ferdige med sommerjobbene.

Kommunikasjonsdirektør Ronny Lie i Kongsberg Automotive

Ronny Lie er kommunikasjonsdirektør i Kongsberg Gruppen.

Foto: Heidi Elisabeth Odde / NRK

Kongsberg Gruppen har doblet antallet sommerjobber de siste årene. Noe av grunnen til satsingen på studenter, er det samfunnsansvaret selskapet har. Lie forteller at cirka 30 prosent av ingeniørstudentene ved NTNU faller fra underveis i studiet.

Høyt frafall

– Det er viktig å motivere ingeniørstudenter til å stå løpet ut og fullføre utdanningen. Det er en krevende utdanning, og frafallet er høyt. At såpass mange kan komme til Kongsberg og prøve ut kunnskapene sine i praksis, er viktig for oss, sier Lie.

Følger dere opp studentene gjennom skoleåret også?

– Vi har kontakt med studentene gjennom året, og vi har studenter som deltar flere somre. Vi er selvsagt også interessert i å knytte til oss de beste studentene. Da kan vi noen ganger inngå avtaler med noen av dem om å begynne å jobbe i Kongsberg Gruppen.