Hopp til innhold

Stor nedgang i grensehandelen

Nordby Shoppingcenter hadde 15 prosent færre besøkende i juli, sammenlignet med samme måned i fjor.

Nordby Shoppingcenter

Nordby Shoppingcenter hadde færre besøkende i juli i år i forhold til samme måned i fjor.

Foto: Camilla Næss / NRK

– Vi er sikre på at det skyldes den fantastisk flotte sommeren vi har hatt. I fjor var det dårlig vær, og da hadde vi en all time high, sier senterleder ved Nordby, Ståle Løvheim til NRK.no.

Han kan fortelle at senteret endte opp med 15 prosent færre besøkende i juli i forhold til samme måned i fjor, skriver Fredriksstad Blad.

– I fjor hadde vi én million besøkende og i år hadde vi 850.000 besøkende. Når det gjelder omsetningen gikk vi tilbake med åtte prosent, sier han til NRK.

Les også:

– Fin pluss i januar

Men til tross for nedgangen i både omsetning og antall besøkende i sommer er Løvheim særdeles positiv med tanke på fremtiden.

– Når vi tar året under ett, så har vi tre prosent flere besøkende. Dette gir oss bare en skikkelig inspirasjon til å brette opp ermene, også skal vi klare å ta igjen det som vi tapte i sommer til høsten. Når du ringer til meg i januar har vi en fin pluss å vise til, sier han.

Norske kunder la i fjor igjen 13 milliarder kroner på dagligvarer og syv milliarder kroner på forbruksvarer i Sverige.

Tidligere denne måneden uttalte landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum at problemet med grensehandel ikke er så stort som enkelte vil ha det til, og at grensehandelen er noe vi nordmenn bare må leve med.

– Svenskene reiser ofte til Danmark for å handle. Danskene reiser til Tyskland og tyskerne reiser til Polen. Alltid der det er en grense og mer velstand på den ene siden av grensen, vil vi få handelslekkasjer. Vi må heller glede oss over at vi har det så godt og så må vi sørge for og legge til rette for en levende industri og næringsmiddelindustri, sa han til NRK.

Les også: