Hopp til innhold

Politiet ber foreldre om å snakke sammen før barna overnatter

Politiet går ut med en sterk oppfordring etter en omfattende leteaksjon etter åtteåring i Halden. – Det koster så fantastisk lite for foreldre å snakke sammen.

Twitter-melding fra politiet i Østfold

Politiet gikk i natt ut på Twitter og ba foreldre om å snakke sammen hvis barna skal overnatte hos hverandre.

Foto: Skjermdump

– Her var det noen foreldre som hadde tatt imot besøk av jenta, og latt henne overnatte. Men det var ingen kontakt mellom disse og jentas foreldre. Da kan ting som dette oppstå, sier operasjonsleder Terje Marstad i Øst politidistrikt.

Han er en av et titalls politimenn som var involvert i en omfattende leteaksjon etter en åtte år gammel jente i Halden i natt.

Jenta var ikke hjemme da moren kom hjem fra jobb torsdag kveld, og moren meldte henne savnet ved 21.30-tiden.

Politiet dro først hjem til moren og søkte grundig gjennom hjemmet. Da de ikke klarte å finne åtteåringen der, satte de i gang en omfattende leteaksjon.

– Det var noen andre som skulle passe på jenta, men det gikk ikke helt som planlagt. Vi startet å samle inn informasjon, gjennomføre rundspørringer og kontaktet ledelsen ved jentas skole for å få tak i klasselister, sier Marstad.

Mange fikk politiet på døra i natt

Gjennom kvelden og natten var 13–14 politifolk og en rekke frivillige fra både Halden og nærliggende byer ute for å lete etter jenta.

– Det var utrolig mange voksne som deltok aktivt i letingen. Det er prisverdig. Mange av dem var selv foreldre og de kjente nok litt igjen skrekken i å savne et barn, sier Marstad.

Politiet gikk også gjennom klasselistene og banket på dørene hjemme hos mange av jentas klassekamerater.

– Det er beklageligvis svært mange foreldre som har blitt vekket av politiet i natt. Jenta ble funnet ved tre-tiden. Hun lå da og sov hjemme hos en venninne fra skolen.

Hvordan var det å finne henne i god behold?

– Jeg må bruke et så enkelt begrep som at det var utrolig deilig. Det er en befrielse, sier Marstad.

Operasjonslederen sier til NRK at hele aksjonen kunne vært unngått med en enkel telefonsamtale.

– Det koster så lite for foreldre å snakke sammen. Det koster fantastisk lite. Det kan til og med være hyggelig å prate litt med foreldre man ikke kjenner så godt fra før, sier han.