Stort utbrudd av omgangssyke

Omgangssyken herjer i Østfold. På Spetalen skole i Råde har det smittsomme noroviruset spredt seg som ild i tørt gress denne uken.

Omgangssyken er på vei.

Omgangssyken har herjet i Råde denne uken.

Foto: Sinar 2 / Colourbox

På mandag begynte fraværet på Spetalen skole i Råde. Mange elever og lærere har denne uken vært smittet av noroviruset - også kalt omgangssyken.

– Fraværet begynte på skolen på mandag, så det startet nok i hjemmene i helgen, sier rektor Anne Antonisen.

Sendte med skriv hjem

– I en av klassene har ca halvparten vært borte, men det er rundt 3-4 elever i hver klasse som har vært syke jevnt over, sier hun.

Viruset smitter med andre ord meget raskt, og derfor har elevene fått med seg skriv hjem med informasjon om forebyggende forholdsregler.

– Det er viktig at de som er syke holder seg hjemme til de ikke lenger er smittebærere, sier Antonisen. Hun legger til at man skal holde seg hjemme minst 24 timer, og helst 48 timer etter oppkast eller diaré.

Forebyggende tiltak på skolen har vært god håndhygiene med varmt vann og såpe, i tillegg til desinfiserende middel på hendene.

Ingen henvendelser til sykehuset

Smittevernoverlege ved Sykehuset Østfold Kalnes, John Birger Haug, sier til NRK at de ikke har fått noen henvendelser om noroviruset og det er heller ingen pasienter som er innlagt på sykehuset som er rammet.

Ufarlig

Norske Kelner inntar britiske klubber

Fastlege Kenneth Gutterup

Foto: Hilde Erlingsen / NRK

Fastlege ved Stasjonsbyen Legesenter, Kenneth Gutterup, forteller at viruset er helt ufarlig.

– Norovirus er et veldig vanlig mage- og tarmvirus, og det må gå over helt av seg selv, sier han.

Han forteller at viruset smitter lett på steder der folk er tett på hverandre - slik som for eksempel på skoler.

– Smittefaren øker på steder der de samme menneskene går rundt og tar i de samme tingene, sier han, som for eksempel når mange tar i det samme dørhåndtaket.

Derfor understreker også Gutterup viktigheten med håndhygiene.

– Man kan forebygge viruset ved å være flink til å vaske hendene. I tillegg er det er lurt å unngå å ta seg i øyne, nese eller munn - altså våtomåder på kroppen, sier han.

Og skulle man være så uheldig å bli smittet, inntreffer sykdommen raskt.

– 12-48 timer etter man har blitt smittet, så blir man syk. Det er et virus som kommer fort og som går fort, sier Gutterup.

Drikk mye

Vann

Har man omgangssyken er det viktig å få i seg nok væske.

Foto: /colourbox.com / /colourbox.com

– Noroviruset er akkurat like ufarlig som en vanlig forkjølelse forutsatt at man ikke lar vær å drikke. Det er det viktigste. Man skiller ut ganske mye vann - det er det kroppen gjør for å få viruset ut, sier Gutterup.

Men har man omgangssyken kan det være lite som frister enten det er mat eller drikke. Gutterup har et lite tips til foreldre som sliter med å få i barna væske.

– Når det gjelder drikke og barn så anbefaler jeg å for eksempel å lese for de, og lage saft, så de får i seg litt sukker. Så kan man mate de med teskje, så det ikke kommer så store mengder ned av gangen, sier han.