Tilgangen på hummer har vært god så langt i år, men den norske hummeren betraktes som eksklusiv og prises deretter.
For mange kunder har det derfor blitt slik at det er greit å se på hummeren, men for å ta den med hjem på kjøkkenet er man nødt til å tenke seg om to ganger.
– Vi kjøper ikke, den er for dyr. Men det har hendt at jeg har kjøpt litt for å smake, sier Hjørdis Solhaug.
– Det er sjeldent jeg kjøper hummer. Jeg synes at norsk sjøkreps er like god, også er den billigere, mener Bjørn Jensen.
- Les også:
Forskjell på flere hundre kroner
Med priser på 5–600 kroner kiloen er det kanskje ikke så rart at den norske hummeren ikke er hverdagskost.
– Det er dyrt for mange, men man får det man betaler for. Det er en god råvare, og det koster, sier ferskvaremedarbeider Geir Erik Askland ved Smart Club i Råde.
Der har man muligheten til å kjøpe både norsk og canadisk hummer. Prisforskjellen er markant.
– Forskjellen på den norske og canadiske hummeren er først og fremst prisen. Prisen på den canadiske hummeren ligger 3–400 kroner under den norske.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Kunder må forhåndsbestille
En annen stor forskjell er at den mindre canadiske hummeren er tilgjengelig hele året, mens den norske er i salg fra 1. oktober og ut november – noe som gjør den eksklusiv og dyr.
– Den norske hummeren blir ofte solgt allerede før den har blitt fisket. Etterspørselen er stor i forhold til hva som blir fanget. Det er eksklusivt og veldig godt kjøtt, sier Askland.
Han legger til at Smart Club i Råde ikke har norsk hummer inne til enhver tid, men kjøper inn etter bestillinger fra kundene.
– Det er såpass stor pågang på norsk hummer at man må bestille det på forhånd. Vi tar inn bestillinger fortløpende.
Les også:
– Koser oss heller med reker
Hummerfisket startet klokken 08.00 mandag 1. oktober. Ved Fjordfisk på Hvaler kan man fortelle at tilgangen på hummer har vært godt så langt i år.
– Vi har solgt rundt ett tonn siden hummerfisket startet. Bare i dag kommer det inn et halvt tonn, så det har tatt seg opp veldig i det siste, sier innkjøpssjef Leif Otto Edvardsen.
Når det gjelder prisen, så er det markedet som bestemmer.
– Kunder som vil ha norsk hummer er villig til å betale for det. I dag skal vi ta imot rundt 700 hummer, og alt er solgt allerede.
Hjørdis Solhaug er trolig ikke av dem som har forhåndsbestilt hummer.
– Når det koster så mye som det gjør, så blir det litt drøyt. Vi får heller kose hos med reker, ler hun