Hopp til innhold

– Brannsikkerheten i kommunale boliger må bedres

Kommunale boliger er mest brann-utsatt i Oslo, viser tall fra brann og redningsetaten. Det brenner nesten fire ganger så ofte i kommunale boliger som i andre boliger.

Brannsikkerheten i kommunale boliger må bedres

I fjor ble 38 personer evakuert da det begynte å brenne i en kommunal bolig på Tøyen. Brannsikkerheten i slike boliger må bedres, mener brannsjef i Oslo Jon Myroldhaug.

Foto: NRK

38 personer ble evakuert etter at toppetasjen i en blokk på Tøyen tok fyr 4. august i fjor. Bygget var kommunalt eid og det bodde mange eldre og pleietrengende der- noe som gjorde evakueringen ekstra vanskelig.

– Jeg lukker opp døra og ser bare røyk og flammer som slår ut av leiligheten som jeg måtte forbi, forteller 72 år gamle Laila Bergli om den dramatiske opplevelsen.

Bergli befant seg i 6. etasje da brannalarmen gikk. Til tross for muskesykdommen hun har, kom hun seg helskinnet ut av den brennede boligblokken.

31 andre oppholdt seg i bygningen - alle ble heldigvis evakuert og ingen liv gikk tapt. Men den skremmende opplevelsen sitter fortsatt friskt i minne.

– Når du kommer opp i en sånn situasjon blir alt bare kaos.

– Man må øke sikkerheten

Og Bergli er dessverre en del av en dyster statistikk.

Jon Myroldhaug

Brannsjef i Oslo Jon Myroldhaug sier sikkerheten i kommunale boliger må bedres.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Ifølge Brann- og redningsetaten brenner det nesten fire ganger så ofte i kommunale boliger som i andre boenheter i Oslo kommune, og eldre er det mest utsatte.

– Eldre mennesker er overrepresenterte i brannstastiskk, spesielt når det gjelder tall på omkomne. Også demens og rus er ofte en faktor i branner, forteller brannsjef i Oslo Jon Myroldhaug.

– Sikkerheten i kommunale boliger bør økes ytterligere hvis vi skal matche den utfordringen denne beboergruppen faktisk representerer.

– Ser på flere tiltak

Administrerende direktør Jon Carlsen i Boligbygg

Jon Carlsen i boligbygg sier de jobber med å bedre sikkerheten i de kommunale byggene.

Foto: Boligbygg Oslo KF

Myroldshaug får støtte fra Boligbygg, som sier de gjør hva de kan for å bedre situasjonen.

– Disse nye tallene er ikke noe hyggelige og vi ønsker jo at sikkerheten skal være høyest mulig, sier direktør i Boligbygg, Jon Carlsen.

– Akkurat nå holder vi på med heldekkende brannvarslingsanlegg i 20 eienommer med direkte varsling til brann- og redningsetaten og vi ser også på andre tiltak.

Inntil videre bor Laila Bergli hos datteren i Gudbrandsdalen, men når hun til høsten får flytte tilbake til blokken på Tøyen blir det med en litt uggen følelse.

– Jeg er veldig redd for at det skal begynne å brenne om natta og så våkner jeg ikke av brannalarmen.