Utdanningbyråden stopper omstridt klasseinndeling

Utdanningsbyråd i Oslo Torger Ødegaard griper nå inn og setter en stopper for praksisen ved Bjerke videregående skole, der de deler inn elevene etter etnisitet.

Byråd Torger Ødegaard

Utdanningsbyråd i Oslo Torger Ødegaard.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

– Dette er første gang jeg har hørt, og det er helt uakseptabelt. Derfor har rektor fått beskjed å gjøre om på dette, sier utdanningsbyråd Torger Ødegaard i Oslo til NRK.

I følge Ødegaard har Utdanningsetaten i Oslo idag gitt beskjed til rektor ved Bjerke videregående skole. I dag ble det kjent at den videregående skolen i Oslo deler elevene inn etter etnisk bakgrunn.

Deler inn for å bevare mangfoldet

Ledelsen ved skolen sier at de gjør dette fordi etniske norske elever sluttet ved skolen og søkte seg til andre skoler.

– Vi valgte til slutt å ta en litt vanskelig avgjørelse om å plassere 14 etnisk norske elever i hver av de to klassene, og ingen i den tredje. Det har ført til at færre norske elever har sluttet. Hvis dette virker, betyr det at vi får den mangfoldsskolen vi vil ha. Jeg synes det er trist hvis vi skal få brune og hvite skoler. Det er ingen tjent med, sier avdelingsleder Hanna Norum Eliassen ved linje for studiespesialisering på Bjerke videregående skole til Dagsavisen.

Overrasket

Ødegaard forteller at han ble veldig overrasket da han for første gang hørte om praksisen i dag.

– Det sier seg selv hvorfor dette er uakseptabelt. Det er ikke ønskelig eller anledning til å dele elevene inn etter etnisitet. Slik kan vi ikke ha det, sier en opprørt Ødegaard.

Ødegaard vet ikke om andre skoler i Oslo har samme praksis.

– Det vet jeg ikke, men jeg har i hvert fall stort behov for å gi en veldig klar melding om at dette ikke er aktuell politikk i Oslo.

Visste ikke

Astrid Søgnen

Utdanningsdirektør i Oslo Astrid Søgnen.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Heller ikke utdanningsdirektør i Oslo, Astrid Søgnen visste om ordningen på Bjerke. Hun reagerte kraftig da hun hørte om saken på radio i dag morges.

– Min første tanke var at dette har ikke skolen anledning til. Dette er en slik organisering som er i strid med opplæringsloven. Jeg ble veldig forundret fordi jeg har et inntrykk av Bjerke videregående skole er en skole som jobber aktivt for å inkludere og integrere, og som jobber aktivt med elevmijløet, sier Søgnen.

Rektor lover endring

Rektor Gro Flaten ved Bjerke videregående skole i Oslo lover at det vil bli foretatt nye grupperinger i klassene hvor elever er blitt delt etter etnisk bakgrunn.

Ledelsen ved skolen har samlet de såkalt etnisk norske elevene i to av tre klasser på 1. videregående trinn. Rektor Gro Flaten innrømmer nå at dette var en gal beslutning av skolen.

– Vi ser at denne inndelingen er feil, og vi vil foreta en ny gruppering. Der vil det bli blandet elever med både etnisk norsk og ikke etnisk norsk bakgrunn, sier Flaten til NTB.