Hopp til innhold

Stomperud i kamp med Karl XII

Tradisjonen tro er Nr. 91 Stomperud i handelen før jul. I år utgis også et ekstra hefte med tilknytning til Fredriksten festning.

Nr. 91 Stomperud på Fredriksten festning

50.000 HEFTER. Historien om Nr. 91s forfar og Karl XII fra 1717 utgis i år.

Foto: Egmont

Nr. 91 Stomperud, ofte bare kalt 91 Stomperud eller Stomperud, er en klassisk, norsk, humoristisk tegneserie om soldaten August Stomperud. Serien viser situasjonskomikk rundt livet i en norsk militærleir.

Heftene om Stomperud begynte som fast innslag i Norsk Ukeblad den 17. april 1937 og i alle år frem til og med i dag selges det utrolige mengder av heftene rundt juletider.

Les også:

Dobbelutgivelse for Stomperud denne jula

Nr. 91 Stomperud på Fredriksten festning

GOD PR FOR FREDRIKSTEN. Den svenske krigerkongen Karl XIIs kamp og død ved Fredriksten festnings murer i Halden har gitt og gir mye reklame for grensebyen.

Foto: Egmont

Nr. 91 Stomperud var det første året kun en fornorsket og oversatt gjengivelse av Rudolf Peterssons populære svenske tegneserie, 91:an Karlsson (debut 1932). Etterhvert overtok norske forfattere og tegnere, og man begynte i større grad å gjøre tegneserien mer uavhengig av det svenske forbildet.

Stomperud er i dag den eldste norske tegneseriefiguren, som fremdeles kommer i nye serier, etterfulgt av Smørbukk som startet i 1938. Juleheftene med Nr. 91 Stomperud ble raskt en av Norges mest solgte tegneserieutgivelser, og ble på det største trykket i opptil 200.000 eksemplarer hver jul.

Fra 2005 har Håkon Aasnes tatt over som forfatter og tegner, og i tillegg til det tradisjonelle heftet i år kommer to nye serieskapere med en helt ny versjon av Stomperuds opplevelser.

Det er Terje Nordberg og Magne Taraldsen, som i heftet om Stomperud og Karl XII går tilbake i historien og forteller en lite kjent historie om forfaren til dagens Stomperud, nemlig Augustus Stomperud.

Les også:

50.000 hefter med Karl XII

Som sin mer kjente etterkommer var også Nr. 91`s forfar menig soldat, og han deltok nærmest uforvarende i kampene mot svenskekongen Karl XII i 1717, året før den krigslystne majesteten ledet 36.000 menn i angrepet mot Fredriksten festning, der svenskekongen i desember 1718 falt med en kule gjennom hodet.

Det er Egmont som utgir Nr. 91 Stomperud. Opplaget er stort også for avstikkeren til Fredriksten festning i Halden forteller selskapets redaktør Haakon Isachsen til NRK.

– Nr 91 Stomperud, det tradisjonelle heftet av Håkon Aasnes, selger stabilt rundt 100.000 eksemplarer hvert år. Det nye "Stomperud på eventyr" av Terje Nordberg og Magne Taraldsen med Karl XII, har et opplag på rundt det halve. De reelle salgstallene for 2014 får vi ikke før over nyttår, sier han.

Isachsen sier at historien fra Fredriksten presenterer en Karl XII i full vigør og ikke minst sulten på annen mat enn illeluktende, svensk surströmming.

– Og hva er vel da mer naturlig enn å angripe Norge for å få seg litt god, norsk bondekost?, sier Haakon Isachsen.

Karl XII bidrar med reklame for Halden

Det er ikke bare Stomperud, som på humoristisk vis har gitt Fredriksten festning og Halden mye publisitetet knyttet til dramaet, da den svenske krigerkongen angrep og falt på Fredriksten i 1718.

Også Brødrene Dal - Gaus, Roms og Brummund, la et av sine viktige oppdrag til Halden i en tv-serie i 2005.

Brødrene hadde fått beskjed av den norske kongen, at hvis de ikke fant gamasjene til Karl XII, som han mistet ved slaget på Fredriksten festning i 1718, så skulle Norge tilbakeføres til Sverige igjen.

Årlig besøkes festningen i Halden av rundt 300.000 mennesker, og ifølge statistikk er det svært mange svensker som vil se festningen.