Hopp til innhold

Stoltenberg besøker flomområder

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) besøker torsdag flere av områdene som er rammet av storflommen på Østlandet. – Denne flommen viser at vi er veldig sårbare, sier Stoltenberg.

Stoltenberg og Faremo i Mjøndalen

Statsminister Jens Stoltenberg, olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) og justis- og beredskapsminister Grete Faremo (Ap) er på plass i Mjøndalen.

Foto: Chetan Rastogi / NRK

Stoltenberg reiser først til Mjøndalen i Buskerud. Han har med seg olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) og justis- og beredskapsminister Grete Faremo (Ap).

Like etter klokken 16 ankom statsministerfølget Nedre Eiker.

– Det er mektige naturkrefter som er i sving, og dette viser at vi er veldig sårbare. Samtidig er det godt å se hvor mange mennesker som gjør en fantastisk jobb for å begrense skadene, sier Stoltenberg.

Se video:

Stoltenberg i Mjøndalen

Stoltenberg besøkte flomrammede Mjøndalen

I Nedre Eiker bygges det flomvoller langs Drammenselva; fra Mjøndalsbrua til Buskerud Storsenter, skriver Drammens Tidende. Vannstanden fortsetter å stige i Drammenselva og står nå to og en halv meter over normalt nivå.

Les også:

Helikopterbilder fra flomområdene

Helikopterbilder fra flomområdene.

Foto: Helge Carlsen / NRK

– Viktig å være forberedt

Stoltenberg sier under sitt besøk i Mjøndalen at varsling og evakuering har gjort at menneskeliv ikke har gått tapt, samtidig som man har begrenset de materielle skadene.

– Norge er et land med mye vær, og det kommer til å bli mer av det. Det er ikke mulig å hindre flom, men det er mulig å begrense det. Det ser vi eksempler på under denne flommen.

– Fagfolk og eksperter er flinkere til å forutse været, og på den måten kan man også evakuere tidligere. Å bygge flomvern og sandvoller som man har gjort her i Mjøndalen, er eksempler på at det blir mindre skader når man handler i tide.

Se video av Jens Stoltenberg i Mjøndalen:

Reiser videre

Flomskader i Kvam

Flomskader i Kvam.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Stoltenberg og følget reiser videre til Kvam i Nord-Fron i Oppland. Dette er trolig området som hittil er hardest rammet. 227 beboere fra tettstedet er evakuert, og det er omfattende skader på veier, broer, landbruksområder, bolighus og andre
bygninger.

– Hva tenker du om det som møter deg videre på turen i dag?

– I Kvam, hvor jeg skal, har vi forhåpentligvis sett det verste. Der har det til gjengjeld vært betydelige skader, og de ble også rammet for to år siden.

Statsministeren avslutter med å reise videre til Stange, som ligger på østsiden av Mjøsa.

– Stoltenberg vil snakke med ordførere og representanter for ulike etater og NVE. Han vil også møte vanlige folk som er rammet av flommen, sier Arvid Samland ved Statsministerens kontor.