Stolt og lettet over storebrors isbjørnkamp

Anna Sarah Fjeld (20) er lettet og stolt over storebrorens kamp mot isbjørnen.

Stolt og lettet over at alt gikk bra med storebror - Anna Sarah Fjeld

Anna Sarah Fjeld er stolt og lettet over at alt gikk bra med storebror.

Familiene til de to padlerne som ble angrepet av isbjørn på Svalbard i går, er selvsagt svært lettet over at ingen døde.

Ludvig Fjeld fra Sarpsborg måtte skyte den 360 tunge isbjørnen, som med kjeften grep kameraten hans Sebastian Plur Nilssen fra Fredrikstad, og dro ham 40 meter av gårde.

Anna Sarah Fjeld er stolt over hva broren hennes greide.

– Jeg er fremfor alt bare veldig lettet og takknemlig over at alt har gått bra. Det er så deilig og jeg er så stolt av min brors prestasjon, sier søsteren til NRK.no.

Fikk sjokk

Anna fikk sjokk da hun fikk telefon om hendelsen fra foreldrene sine torsdag.

– Man blir jo i sjokk når man hører en så utrolig historie. Man tror ikke at det kan skje ens nærmeste. Jeg fikk heldigvis vite med en gang at det gikk bra.

– Jeg håper folk skjønner hvor heltemodig innsatsen med å overmanne isbjørnen egentlig var, sier lillesøsteren.

Hun har snakket med storebroren på telefon, og sier at han fortsatt er i sjokk.

– Jeg har nettopp snakket med ham og det går bra. Han er fortsatt sjokkert, men først og fremst føler han seg heldig over at det har gått så bra som det har, sier Anna Sarah Fjeld.

Svært gode kamerater

Sarpsborgjenta forteller at de to kameratene lenge har snakket om turen og planlagt nøye over lang tid.

– De har kjent hverandre hele livet og er veldig gode kamerater.

– Allerede for to år siden begynte de å planlegge. Og de planla turen i minste detalj. Isbjørn var også det de så på som den største trusselen, forteller søsteren, og legger til at hun gleder seg til å gi broren en stor klem når han kommer tilbake.

– Kom heldig fra hendelsen

Sysselmannsførstebetjent Per Andreassen mener det er utrolig at Plur Nilssen overlevde.

– Det er ingen tvil om at han kom heldig fra det hele. Vi snakker her om et dyr som tar seler og andre dyr av dage med bare et jafs, sier Andreassen til NTB.

Plur Nilssen ble torsdag kveld operert ved Longyearbyen sykehus og skal etter forholdene ha det bra. Ved sykehuset regner man med at han kan skrives ut rett over helgen.

Kart Nordaustlandet på Svalbard
Foto: NRK

Nødvergetilfelle

I løpet av torsdag var Sysselmannen på Svalbard ferdig med å avhøre Ludvig Fjeld.

Andreassen mener at alt tyder på at han handlet i nødverge da han skjøt isbjørnen.

Fjelds forklaring underbygges av de tekniske og taktiske observasjonene vi har gjort på stedet. Saken er åpenbart et nødvergetilfelle, sier han.

Andreassen sier imidlertid at saken ennå ikke er ferdig behandlet, og at Sebastian Plur Nilssen vil blir avhørt når han er i stand til det.

Avbryter turen

De to padlerne ville bli de første i verden til å padle rundt Svalbard. Torsdag tok imidlertid ekspedisjonen en brå slutt, da den skumle hendelsen inntraff. De to ungdommene har nå avbrutt turen, og det meste av utstyret er hentet tilbake til Longyearbyen.

– Vi har plukket inn det meste av utstyr, samt maten og bjørnekadaveret. Kajakkene står igjen, men de vil bli hentet av et opprydningslag i august, opplyser Andreassen.

Isbjørnangrepet var ikke den første gangen de to padlerne møtte på bjørn i løpet av ekspedisjonen.

På sin egen nettside skriver de to om flere isbjørnobservasjoner, blant annet 12. juli:

«Når vi skulle padle ut etter lunsjpausen, dukker det brått opp en isbjørn svømmende 40 m fra oss. Den krabbet opp på et skjær og strakte hodet i været. Vi så at det var en enorm hannbjørn, skriver de to mennene.»