Hopp til innhold

Stjal kontanter og kort fra eldre

33-åringen fra Romania spesialiserte seg på å stjele fra eldre kvinner og menn i Norge.

Minibank

33-åringen og hans medhjelpere fulgte nøye med da de eldre personene tastet inn sine pin-koder på minibanker i forskjellige kjøpesentra. Illustrasjonsbilde.

Foto: Tom Andersen / NRK

Samtlige av ofrene var over 70 år gamle, og både kvinner og menn ble rammet.

Lurte 89-åring

Den eldste av ofrene til 33-åringen var en 89 år gammel kvinne.

Hun var på handletur da mannen sammen med en kamerat først skaffet seg kunnskap om pin-koden hennes da hun brukte bankkortet sitt to ganger.

Deretter fulgte de etter henne, og nær hjemmet hennes stoppet de henne, tok frem et stort kart og ba henne om hjelp til å finne veien til et gitt sted.

Kartet holdt de opp slik at kvinnen ikke kunne se vesken sin som hun bar på magen. Mens de tittet på kartet, åpnet 33-åringen vesken og stjal lommeboken til kvinnen.

Senere på dagen gjorde han to uttak på til sammen 9800 kroner fra kvinnens konto.

De fleste tyveriene i Sarpsborg

33-åringen opererte med en medhjelper i nesten alle sakene han nå er dømt for. De fleste tyveriene skjedde i Sarpsborg, men noen skjedde også i Oslo.

Ved et tilfelle ble en 72 år gammel kvinne lurt på Storbyen i Sarpsborg. Hun handlet mat på Ultra, og 33-åringen fulgte med da hun betalte, slik at han fikk kjennskap til pin-koden hennes.

Da kvinnen senere kom ut fra Narvesen, sto 33-åringens medhjelper med ryggen til kvinnen og rygget plutselig på henne. 33-åringen sto da rett bak henne, og i forvirringen som oppsto, stjal han lommeboken som kvinnen hadde i en skulderveske.

52.500 kroner ble senere på dagen tatt ut fra hennes bankkonti fra en minibank i Storbyen.

Stjal 104.300 kroner

33-åringen ble pågrepet i februar da en vekter kjente ham igjen fra overvåkingsbilder tatt i en periode flere av tyveriene ble begått.

Rumeneren er i Sarpsborg tingrett dømt for åtte grove tyverier av lommebøker, bankkkort og kontanter eller til medvirkning til disse tyveriene. De skjedde høsten 2008 og i januar og februar 2009.

Han er dømt skyldig i å ha stjålet til sammen 104.300 kroner fra sine ofre.

Dommen ble på 90 dagers fengsel med fradrag av 68 dager som han har sittet i varetekt.

I tillegg må han betale 51.500 kroner i erstatning til to banker for tap de har hatt i forbindelse med at de har betalt penger tilbake til noen av personene 33-åringen har stjålet fra.