Interessen for stisykling øker og grunnen er enkel, mener ekspertene.
– Folk er litt lei konkurransekjøret, kondisjonskjøret og maset rundt ritt. De vil kose seg i naturen og oppleve mestring på en helt annen måte, sier Rasmus Leiro.
– Bratt, men morsom læringskurve
Han er ansvarlig for Kirkens bymisjons sykkelverksteder, forfatteren bak «Mekkeboka» og primus motor for stisykling.
– Vi merker at folk er veldig interessert og at denne gruppen vokser i sykkelmiljøet.
IVRIG: Rasmus Leiro har drevet med stisykling siden 1989. Nå er det stadig flere som fatter interesse for denne sykkelformen.
Foto: Anette Torjusen / NRKDa han startet var det kun en håndfull som viste interesse. Nå har Facebook-gruppa får 300 følgere, og mellom 20–30 blir med på tur.
– Jeg tror mange liker å prøve noe nytt. Det tar ikke lang tid før man får det til og mange opplever en bratt, men morsom læringskurve, forteller Leiro.
- LES:
Stisykling foregår gjerne på smale stier til skogs eller til fjells, eller på svaberg.
Man trenger ikke spesielle sykler for stisykling. Man kan benytte vanlige terrengsykler.
Samtidig har det vokst frem sykler som er spesielt egnet for denne aktiviteten. Dedikerte stisykler er i prinsippet basert på den vanlige terrengsykkelen, men gjerne med tillegg av bredere dekk, bredere styrer, og slakere geometri enn en tradisjonell terrengsykkel. En slik sykkel koster gjerne fra 22.000 kroner og opp.
OPPOVER: Skal du opp vanskelige kneiker er det viktig at du drar eller løfter styret litt over kanten. Samtidig må du lette opp bakhjulet. Dette går som en lek hvis du har klikksko, forklarer Leiro.
– Alle syklene revet bort
– Stisykling har en mer variert intensitet og gir veldig bra treningsuttelling uten å bruke for mye tid. Det er terrenget som legger forutsetningen, forklarer Leiro.
- LES:
Det er heller ikke så vanskelig som det ser ut.
– Det er morsomt å komme seg over hindre, opp og ned en bratt kneik. Spennende er det også å stole på sin egen balanse. Stisykling er både en fysisk og psykisk utfordring, smiler han.
DEKK: Uansett hvordan sykkelform du velger, bør du være nøye med dekkene dine. Det gjelder også stisykling. Her skal dekkene gi ekstra grep på underlaget.
Foto: Anette Torjusen / NRKSelv ble han hektet ved første tråkk.
– Med en gang du er i skogen er det ikke hastighet som teller, men ferdigheter. Etter en sykkeltur har du syklet både kort og sakte.
Tommy Holmlund er distriktsansvarlig for Foss sykler, som blant annet importerer stisykler.
– Stisykling vokser voldsomt. Vi selger kun forhåndssolgte sykler og allerede i september ble de revet bort for årets sesong. Rubb og rake er borte, forteller han.