Sterk nok til å fortelle om knivangrepet

DRAMMEN (NRK): 16-åringen som overlevde overfallet husker alt fra den dramatiske skoledagen og skal avhøres av politiet fra sykesenga i dag.

Elevener samlet utenfor St. Hallvard videregående skole i Lier etter at en jente er blitt knivstukke

KNIVANGREP: Ei jente ble angrepet med kniv på St. Hallvard videregående skole 4. september.

Foto: Ingunn Håkestad Bråthen / NRK

På grunn av livstruende skader har det ikke vært mulig å avhøre jenta før nå, sier Harald Stabell som er jentas bistandsadvokat.

– Legene på sykehuset har gitt klarsignal til et avhør. Jeg har fortalt henne hva som kommer til å skje og skal selv være til stede slik hun har ønsket.

Harald Stabell

Harald Stabell forteller at jenta nå er sterk nok til å fortelle sin versjon av det som skjedde. Til nå har politiet kun 19-åringens versjon.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

Mandag 4. september ble en skoledag utenom det vanlige både for den 16 år gamle jenta og de andre elevene på St. Hallvard videregående skole i Lier. I gangen utenfor et klasserom blir jenta angrepet og stukket en rekke ganger med kniv av en 19-åring hun hadde hatt et vennskapsforhold til ifølge familien.

– Hun er alvorlig skadet, men heldigvis blir hun stadig bedre og det går framover.

Vil ha 19-åringen undersøkt

19-åringen som er siktet for forsøk på forsettlig drap, erkjenner knivstikkingen, men nekter straffskyld etter siktelsen. Nå vil politiet ha hans mentale tilstand undersøkt av psykiatrisk sakkyndige sier politiadvokat Jeanette Borge.

– Vi ønsker en judisiell observasjon, det vil si at det oppnevnes to sakkyndige. Det er vanlig kutyme i slike saker før etterforskningen avsluttes og det blir en eventuell rettssak.

Mannen er varetektsfengslet fram til 3. oktober, men politiet ønsker å ha ham fengslet fram til en eventuell rettssak.

Politiadvokat Jeanette Borge

Politiadvokat Jeanette Borge ønsker at psykiatrisk sakkyndige skal undersøke den siktedes mentale tilstand.

Foto: Kate Barth-Nilsen / NRK

Den siktedes advokat Martin Smith, sier 19-åringen er enig i at det blir gjort en undersøkelse av hans psykiske tilstand.

– Han forstår at politiet trenger mer tid til etterforskning, men et eventuelt samtykke til videre fengsling må vi diskutere nærmere.

Læreren hylles: – Jeg gjorde det som var nødvendig

Elever sliter med søvn og uro

Selv om det går helt fint med de fleste elevene på St. Hallvard videregående drøye to uker etter knivstikkingen, er det fortatt mange som får oppfølging, sier leder av Lier kommunes kriseteam André Sirnes.

– Vi har ungdommer som synes de har stress og uro i hverdagen, sliter med søvn eller opplever å ha dårligere hukommelse enn de pleier.

André Sirnes, kriseteam Lier kommune

André Sirnes i kommunens kriseteam forteller at elevene har reagert på forskjellige måter etter den dramatiske hendelsen på skolen.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

Sirnes understreker at alle disse reaksjonene er vanlige. Både blant dem som opplevde det på nært hold og de som var på skolen den dagen kan ha kjent på utryggheten som spredte seg. For å sikre at alle elever får oppfølging arrangerer skolen en dag hvor helsepersonell er til stede.

– Det er viktig at alle som trenger det kan komme å snakke med noen, reaksjoner kan gjerne komme etter at det har gått noe tid. Så vi synes dette er en praktisk og god måte å gjøre det på.

– Burde hatt besøksforbud tidligere