Hadde katastrofeøvelse i Hvalertunnelen

Redningsmannskaper simulerte torsdag kveld en trafikkulykke og sterk røykutvikling i Hvalertunnelen. Se video!

Redningsmannskaper fra Østfold politidistrikt, Fredrikstad brann- og redningskorps, Alarmsentralen 110 Moss, Østfold ambulansetjeneste og AMK-sentralen i Østfold hadde en stor øvelse i Hvalertunnelen torsdag kveld.

Katastrofeøvelse i Hvalertunnelen

– Her er det ferdig og vi har nå en evaluering på gang, opplyser operasjonsleder Terje Marstad ved Østfold politidistrikt klokken 21.20.

Mellom klokken 18.30 og 21.00 holdt redningsmannskaper en katastrofeøvelse i tunnelen. Det ble simulert både en bilulykke og en kraftig røykutvikling.

Under røykøvelsen tente brannvesenet på en container med bildekk, noe som sørget for sterk røykutvikling i tunnelen.

Klokken 19.05 gikk alarmen fra Hvalertunnelen. Da ble det varslet om en bilulykke i bunnen av tunnelen.

Klokken 19.18 var første bil fra brannvesenet på plass, så kom første amulanse, og deretter kom første politibil klokken 19.25.

Les også:

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Katastrofeøvelse i Hvalertunnelen

Brennende bildekk i en container sørget for stor røykutvikling.

Foto: Anne Ognedal/NRK

Flere involverte

«Hensikten er blant annet å øve varslingsrutiner, kommunikasjon og samarbeid mellom involverte etater / mannskap, samband, skadestedsledelse, trafikkstyring, bruk av ventilasjon i tunnelen, utrykningsveier og innsatstider.» skriver Hvaler kommune på sine hjemmesider.

Redningsmannskaper fra Østfold politidistrikt, Fredrikstad brann- og redningskorps, Alarmsentralen 110 Moss, Østfold ambulansetjeneste og AMK-sentralen i Østfold ble satt på prøve i øvelsen.

I tillegg var Nettbuss Østfold, driftsentreprenøren Mesta Drift og Statens vegvesen med.

– Hvalertunnelen er trygg

Tor-Inge Bye, Statens Vegvesen

Tor-Inge Bye i Statens vegvesen før kveldens øvelse.

Foto: Anne Ognedal/NRK

Brannvernleder for tunnelene i Østfold, Tor-Inge Bye fra Statens vegvesen var før kveldens øvelse sikker på at Hvalertunnelen er trygg for trafikantene som bruker den.

– Ja, jeg vil ha frem budskapet at Hvalertunnelen er trygg å kjøre i. De som er engstelige trenger ikke å være det. Det er trygt å kjøre her, sier han til NRK.no like før øvelsen.

Hvordan kan du si det før øvelsen er gjennomført?

– Det har ikke noe med øvelsen å gjøre. Vi har holdt på her i mange år, så vi føler oss trygge. Vi har så mye utstyr inne i tunnelen. Vi må fortelle alle at det er trygt å kjøre i Hvalertunnelen.

Les også:

Katastrofeøvelse i Hvalertunnelen

Mannskap fra Mesta og Statens vegvesen er på plass utenfor Hvalertunnelen.

Foto: Anne Ognedal/NRK