Stenger valglokale etter asbestfunn

Sogn videregående skole stenges med umiddelbar virkning etter asbestfunnet. Til vanlig får 400 elever undervisning på skolen.

Sogn videregående skole

Det vil ikke være mulig å stemme ved Sogn videregående skole i Oslo ved dette valget.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

fabian Stang

Vi tar ingen sjanser av hensyn til befolkningens helse, sier leder av valgstyret Fabian Stang.

Foto: Terje Reite / NRK

Etter en test som ble gjennomført på torsdag ble det på fredag klart at det er muligheter for at det er asbest i luften, skriver Aftenposten.

– Av forsiktighetshensyn bestemte vi oss for å stenge valglokalet, sier leder av valgstyret i Oslo Fabian Stang.

Han forteller at han ble informert om funnet først i dag, og bestemte raskt at lokalene ikke skulle brukes. Avgjørelsen ble tatt før stemmelokalene åpnet.

– Dette er en så alvorlig problematikk at vi tar ingen sjanser av hensyn til befolkningen helse, sier Stang.

Ifølge Aftenposten skulle flere tusen mennesker avgitt stemme på Sogn videregående skole søndag og mandag.

– Jeg blir så forbanna

Sogn videregående skole bygges om, og de fleste elevene er flyttet over til Kuben yrkesarena på Økern. Omtrent 400 elever får imidlertidig fortsatt undervisning på Sogn samtidig som byggearbeidene pågår.

På skolen er det fortsatt et tilrettelagt undervisningstilbud for ungdommer med Downs syndrom, autisme og psykisk utviklingshemming. I tillegg er det norskopplæring for asylsøkere og andre nykommere til landet mellom 15-19 år.

På grunn av asbestrisikoen ble skolen stengt allerede torsdag for elevene og lærerne.

Fredag ble deler av lokalene gjenåpnet, mens man ventet på resultatet av asbestprøvene, skriver NTB.

– Jeg blir så forbanna. Sønnen min hadde undervisning på Sogn videregående skole på fredag, og jeg har ikke fått noe beskjed fra skolen om at det er funnet asbest. Jeg har heller ikke fått noe beskjed om at sønnen min ikke skal komme på skolen til uka, sier Elin Holter til NRK.no

Erstatningslokaler

– Vi visste om asbest i bygningsmassen i forkant av byggeprosjektet, men prøvene som ble tatt, viste mer omfattende asbestfunn enn først antatt. Dette beklager vi, sier kommunikasjonsdirektør Marit Thorsen i Undervisningsbygg KF, til ABC Nyheter.

Det er en skandale, mener mor til elev ved Sogn videregående skole.

– Det er en skandale at velgere som tross alt bare skal gå ut og inn av lokalene betyr mer en våre barn og lærere ved den skolen som er der hver ukedag, sier Elin Holter.

Hallstein Bjercke

Vi jobber med å finne midlertidige erstatningslokaler til elevene ved skolen, sier næringsbyråd Hallstein Bjercke fra Venstre.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Ifølge Oslos nærings- og kulturbyråd Hallstein Bjercke jobber Undervisningsbygg og Utdanningsetaten med å finne midlertidige erstatningslokaler til elvene ved skolen.

– Akkurat nå jobber vi med å finne erstatningslokaler til elevene. Skolen skal hverken brukes til valglokaler eller undervisningsbygg før asbesten er fjernet, sier Hallstein Bjerke til NRK.no

Kan stemme andre steder

Stang opplyser at de som har valgkort til Sogn videregående skole kan stemme andre steder – så lenge de har med legitimasjon.

– Og personer med fysiske utfordringer som har møtt på Sogn, og som trenger hjelp til å komme seg til alternative valglokaler, skal vi hjelpe til å frakte. Jeg forutsetter at vi har folk på stedet som er behjelpelig og som informerer.

– Hva vil skje på skolen fremover?

– Nå blir det full asbestsanering, med alle de forholdsregler det fører med seg, i trygge og sikre former.