Hopp til innhold

Stenger ankomstsenter etter koronasmitte

48 asylsøkere på ankomstsenteret i Råde blir stengt inne i ni dager etter at en person har testet positivt for koronavirus.

Telt inne i ankomstsenteret i Råde.

LOCKDOWN: Ingen slipper ut av ankomstsenteret før tidligst 18. oktober.

Foto: Berit Roald / NTB

– Vi har for første gang fått et positivt tilfelle av covid-19 på ankomstsenteret i Råde. Smittesporing er satt i gang og alle beboere vil bli testet i dag, sier UDIs stedlige representant på ankomstsenteret, Knut Jostein Berglyd.

Ankomstsenteret ligger ved siden av motorveien E6 i Råde i Østfold. Dette er første stoppested for personer som vil søke asyl i Norge.

Fredag er 48 asylsøkere bosatt i teltsalen på ankomstsenteret. Samtlige må holde seg innendørs i ni dager.

– Alle asylsøkerne regnes som nærkontakter og har blitt plassert i karantene. Ingen av dem får forlate senteret før tidligst 18. oktober, sier Berglyd.

Hadde ikke symptomer

Ifølge Berglyd skal den smittede personen være en enslig mann som søkte asyl i slutten av september. Han hadde ingen symptomer på sykdom da han ankom senteret.

– Men etter to-tre dager ble det oppdaget symptomer, og han ble da umiddelbart satt i isolat og testet. Dette er selvsagt ikke bra, og noe vi har jobbet hardt for å unngå, men vi har vært forberedt på at det kunne skje, sier Berglyd.

Det er god plass inne i selve teltsalen i senteret og det er nå 550 tilgjengelige senger fordelt på forskjellige telt.

Ledelsen ved senteret og kommuneoverlegen i Råde jobber nå intenst på flere fronter for å få oversikt over smitten. De har blitt satt i gang et arbeid for å kartlegge også de ansatte ved senteret.

– De fleste ansatte anser seg selv ikke som nærkontakter. Hvis noen av de ansatte betegnes som nærkontakter, så må de teste seg i sin hjemkommune, sier Berglyd.

Slipper ikke inn nye asylsøkere

Ledelsen ved ankomstsenteret har bestemt seg for å stenge senteret inntil videre. Ingen nye asylsøkere slipper inn før tidligst mandag.

– Da vil vi ha en bedre oversikt. UDI jobber med alternative løsninger for hvordan vi skal ta imot asylsøkere som eventuelt ankommer landet i helgen, forteller Berglyd.

Asylsøkerne som kommer til Norge må svare på en rekke spørsmål om egen helse, reiseveien hit og kontakt med personer med symptomer på koronasmitte.

Knut Jostein Berglyd i UDI utenfor kontorbrakkene på Ankomstsenter Østfold.

UDIs stedlige representant på ankomstsenteret, Knut Jostein Berglyd, viser frem karantenesonen og brakkene utenfor senteret.

Foto: Rahand Bazaz/NRK

Tidligere i vår ble det satt opp «korona-brakker» utenfor senteret. Til sammen har senteret fem brakker som hver har plass til to personer i opptil 14 dager.

Asylsøkeren som har fått bekreftet smitte er nå isolert i en av disse brakkene.