– Fotballspillere er for dårlig trent

Det å være for dårlig trent må få konsekvenser for fotballspillerne, sier tidligere landslagstrener i langrenn, Steinar Mundal. – De må ut av laget eller gå ned i lønn.

Eliteserien fotball 2019: Bodø/Glimt- Strømsgodset.

Strømsgodsets Stian Ringstad i andre omgang i kampen mot Bodø/Glimt. Kampen endte 2-0 til Bodø/Glimt.

Foto: Mats Torbergsen / NTB scanpix

På torsdag presenterte Strømsgodset ny trener. En av de første tingene han tok tak i var at han ville endre treningsopplegget radikalt. De skal trene felles to ganger om dagen og de skal trene hardere.

Steinar Mundal ble overrasket over at de ikke allerede trente to ganger om dagen. På Facebook skrev han: «Trening er jobben deres. Skjønner veldig godt at SIF ligger på nedrykk hvis dette har vært tilfelle».

70 år gamle Mundal var inntil i fjor landslagstrener for de norske skiskytterne. Han er også kjent som treneren som fikk Vibeke Skofterud tilbake på landslaget og har jobbet tett med flere av Norges største langrennsprofiler.

Trenger bedre holdninger

Norske fotballspillere tjener bra, sammenlignet med langrennsløperne, mener Mundal. Han stiller spørsmål ved om fotballspillere har det for bra. Det må få konsekvenser for dem som ikke presterer på høyt nok nivå, sier han.

– Ja, jeg mener det. De må ut av laget eller gå ned i lønn. De må få bedre holdninger og en innstilling om å ha lyst til å bli gode.

Steinar Mundal på treningsleir i Bø i Telemark

Steinar Mundal er nå trener for Team Telemark. Her er han fra en trening i Bø i Telemark.

Foto: Berit Heggholmen / NRK

Etter stortapet mot Molde sist helg, ligger Strømsgodset helt sist på tabellen i eliteserien. Mundal mener det skyldes for lite trening.

– Ja, det mener jeg bestemt. De klubbene jeg kjenner godt, Strømsgodset og Mjøndalen, slokner utover i andre omgang.

Pedersen selv vil ikke si så mye om det som har skjedd i klubben før hans tid, men at ting skal endres i klubben er det ikke tvil om.

– Det handler ikke bare om antall treninger, men like mye om intensiteten. Den skal vi i hvert fall høyne, sier Pedersen.

Delvis enig i kritikken

Fornøyd Vegard Hansen

Mjøndalen-trener Vegard Hansen har tatt klubben tilbake til eliteserien to ganger.

Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRK

Mjøndalen har bare vunnet to kamper til nå i år. Snart halvveis i sesongen står de med fem uavgjorte kamper og fem tap. Bruntrøyene ligger på kvalifiseringsplass, to hakk over Strømsgodset.

Trener Vegard Hansen er enig i at det sikkert kan trenes mer i norsk fotball, også mer effektivt og kanskje med enda bedre kvalitet. Likevel mener han det er forskjell på individuelle idrettsutøvere og lagidrett.

Han mener han som trener må ta hensyn til gruppa som helhet. Både med tanke på humør, treningsglede og hvordan de forskjellige spillerne absorberer treningsmengden.

– Det finnes klubber som har økt treningsmengden betraktelig, med for eksempel mer isolert løpetrening, men som har fått en spillergruppe uten overskudd og spilleglede, sier Hansen.

– En tilbakegang i norsk fotball

Men selv om det finnes unntak, er det ikke bare i Buskerud fotballagene sliter, hevder Mundal. Han er ikke i tvil om at nivået er dårligere enn for noen år siden. Han peker på hvor godt trent Rosenborg-spillerne var i klubbens gullalder på 90-tallet.

– De spillerne som dro ut i Europa, spilte fast på de beste lagene. Nå blir norske toppspillere som drar til utlandet, ofte sittende på benken. Så jeg mener det har skjedd en tilbakegang i norsk fotball.