Hopp til innhold

Statkraft og Södra satser på Tofte

Statkraft og Södra vil starte produksjon av biodrivstoff i den nedlagte cellulosefabrikken på Tofte. Statkraft kjøper Södra Cell Tofte AS som eier hele industriområdet.

Södra Cell Tofte

Om ikke røyk i pipene så kan de bli ny aktivitet i lokalene til Södra Cell Tofte.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Sammen danner de to industrigigantene et nytt selskap der Statkraft skal eie 51 prosent og Södra 49 prosent. Industriområdet på Tofte ligger godt til rette for en fremtidig biodrifstoffsatsing, skriver Statkraft og Södra i en felles pressemelding.

Statkraft kjøper

Statkraft og Södra har inngått en intensjonsavtale om å
danne et selskap med mål om å etablere fremtidig produksjon av biodrivstoff basert på skogsråvare. Avtalen innebærer at Statkraft vil kjøpe Södra Cell Tofte AS som eier industriområdet for den tidligere cellulosefabrikken på Tofte i Hurum.

Konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen i Statkraft

Samarbeidet med Södra vil bli et godt fundament for utvikling av prosjektet, sier konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen i Statkraft

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix


Biodrivstoff vil være et viktig bidrag for å nå nasjonale og internasjonale målsettinger om reduksjon i klimagassutslipp fra transportsektoren. Det er forventet at myndighetene vil stimulere til økt innblanding av bærekraftig biodrivstoff i oljebasert drivstoff, heter det i pressemeldingen. Den sier ikke noe om hvor mange arbeidsplasser den nye fabrikken kan forvente å gi.

Fornybar Energi

– Statkraft ser på biodrivstoff som et interessant område innen fornybar energi. Jeg tror samarbeidet med Södra vil bli et godt fundament for utvikling av prosjektet, sier konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen i Statkraft.

Og den nye samarbeidspartneren følger opp:

– Södra følger med stor interesse teknologiutviklingen og de forretningsmuligheter som ligger i utnyttelse av skogsråstoff til industriell produksjon av klimanøytralt drivstoff. Vi har også god erfaring fra tidligere samarbeid med Statkraft og ser frem til å forene de to selskapenes kompetanse og erfaring i dette prosjektet, sier konsernsjef Lars Idermark i Södra.

God infrastruktur

Intensjonsavtalen innebærer at Statkraft overtar alle aksjene i Södra Cell Tofte AS og at Södra og Statkraft oppretter et nytt biodrivstoffselskap som skal eies med 49 % av Södra og 51 % av Statkraft.
Industriområdet på Tofte ligger godt til rette for en fremtidig biodrivstoffsatsing. Det har en etablert infrastruktur for å håndtere store mengder trevirke, og industriområdet ligger sentralt på Østlandet med en god dypvannskai, mener partene i avtalen.

Tunge bedrifter

Statkraft er Europas største produsent av fornybar energi og det ledende kraftselskapet i Norge. Konsernet eier, produserer og utvikler vannkraft, vindkraft, gasskraft og fjernvarme. Statkraft er en stor aktør i europeisk krafthandel og har 3700 medarbeidere i over 20 land.

Saken fortsetter under bildet.

Norskeigd vindpark

Statkraft eier, produserer og utvikler vannkraft, vindkraft, gasskraft og fjernvarme.

Foto: CHPV/Scira Offshore Energy / NTB scanpix

Södra er et konsern med en omfattende skogbruksvirksomhet og er en av de ledende produsentene av papirmasse, trevarer og bioenergi. Bedriften, som eies av 50 000 sørsvenske skogeiere, har 3500 ansatte og omsetter for 17 milliarder kroner.