Hopp til innhold

Staten driver ulovlig overvåking

Politiet, domstoler og regjeringskvartalet i Oslo har drevet ulovlig kameraovervåking i flere år.

Overvåkingskamera
Foto: Christoffer Regild / Scanpix Denmark

Politiet, domstoler og regjeringskvartalet i Oslo har drevet ulovlig kameraovervåking i flere år. En rekke politihus over hele landet har unnlatt å registrere sin overvåking. Det samme gjelder flere domstoler, blant dem Oslo tingrett.

I regjeringskvartalet, som inkluderer Høyesterett, har det foregått ulovlig overvåking fra 2004 og fram til mai i år, viser en oversikt Dagens Næringsliv har utarbeidet. Også Oslo tingrett har hatt ulovlig kameraovervåkning, skriver avisen.

- Det er ingen krise det som har skjedd. Vi har hatt et godt system, selv om det i en periode ikke var meldt inn til Datatilsynet, sier avdelingsdirektør Rune Henjum i Departementenes Servicesenter, som har sikkerhetsansvaret i regjeringskvartalet.

Straffbart

Ifølge personvernloven er det straffbart å ikke melde ifra dersom man har overvåkingskamera.

- Formålet med meldeplikten er at vi skal vite hvor overvåkingskameraene er, slik at vi kan føre et tilsyn med aktiviteten, sier Datatilsynets direktør Georg Apenes.

Han forteller at når Datatilsynet ikke får slike meldingene, er det heller ikke mulig å gjøre jobben de er satt til å gjøre.

- Vi får heller ikke oversikt over hvor utbredt overvåkingen er, sier Apenes

Informasjonssjef Ove Skåra i Datatilsynet ser imidlertid ingen vits i å melde fra til politiet, og han antar at saken uansett ville blitt henlagt av politiet.

Går gjennom rutiner

Fornyings- og administrasjonsdepartementet er Datatilsynets overordnede departement. Statssekretær Wenche Lyngholm sier departementet nå har ansatt et eget personvernombud, og skal gå gjennom alle rutiner for å sikre at personvernet følges opp i departementene.