Hopp til innhold

Ole Henrik (2) og pappa spanderte nye julelys

Innbyggerne på Kongsberg måtte selv redde julebelysninga i år. Nå skinner byen som har vært hardt ramma denne høsten.

Ole Henrik Dalen Løiten

Ole Henrik er spesielt betatt av stjernene i julelysene som blir hengt opp i Kongsbergs gater.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

– Jeg ønsker at han skal bli like glad i jul som jeg er. Det å kunne glede seg og være forberedt på at det kommer til å skje gode ting, i stedet for bare dårlige, sier Ole Henriks pappa, Bjørn Ole Løiten.

Ole Henrik Dalen Løiten (2) og Bjørn Ole Løiten

Ole Henrik Dalen Løiten (2) og pappa Bjørn Ole Løiten gleder seg til jul.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

Han er sammen med sønnen for å se på julelysene de har vært med å spleise på.

For da Kongsberg Næringsforum trengte penger til oppgradering av byens julelys, var det helt naturlig for far og sønn å gi av hjertens lyst.

– Jeg pleier å gi penger hvert år til frivillighet, og da vi så reportasjen om pengeinnsamlingen i avisa, var valget veldig enkelt, sier Løiten.

Det var Laagendalsposten som først skrev om pengeinnsamlingen.

Startet Spleis

I 2012 ble alle julelysene byttet ut, men ni år i all slags vær og vind har satt sine spor. Mye av lysutstyret var i så dårlig forfatning at det var på høy tid med nye investeringer.

Irene Hagen

Med høstens tragedie i tankene, mener Irene Hagen i Kongsberg Næringsforum at byen trenger lysene spesielt i år.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

Hvert år bidrar næringslivet med penger for å skape hyggelige julegater, men i år ønsket en privatperson å hjelpe til. Hun startet en Spleis, og foreløpig har det kommet inn 35.000 kroner.

– Takket være byens befolkning, blir det helt nye lys i alle trærne vi har hatt lys i før. I tillegg får vi opp fantastisk flotte girlandere i hele byen, sier prosjektleder for byutvikling i Kongsberg Næringsforum, Irene Hagen.

Ekstra lys i hardt rammet område

Sølvbyen har lagt en ekstra tøff høst bak seg. Den 13. oktober ble fem personer drept, og det var et lite område vest i byen som ble hardt rammet.

I år har næringslivet samlet inn penger spesielt til denne delen av byen.

– De har kjøpt inn stjerner som skal monteres i gatene rundt Nytorget, og det er kjærkomment i den situasjonen vi har vært i. Nå får vi litt lys og varme på Vestsida, sier Hagen.

Hjertevarme i førjulstida

Bjørn Ole Løiten håper sønnen Ole Henrik etter hvert skal få de samme følelsene for jula. Og lysene familien har bidratt til, vil forhåpentligvis gi litt hjertevarme i førjulstida.

– De minner om at vi går en litt hyggeligere tid i møte, etter alt som har skjedd. Nå kan vi samles og kose oss med de vi er glad i.

Julelys i Kongsberg

Gatene i Kongsberg er ferdig pynta med de nye lysene.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK