Starter innsamling etter dødsbrann

For å hjelpe de pårørende og etterlatte etter Gulskogen-brannen, har en gruppe startet en innsamlingsaksjon. Sju polske menn døde i brannen i 2008.

Dødsbrann på Gulskogen i Drammen

Sju menn døde i brannen, mens en mann fikk brannskader for livet.

Foto: Trond Rasch / Drammensregionens brannvesen

I forrige uke sendte NRK Brennpunkt en dokumentar om dødsbrannen på Gulskogen. I dokumentaren kommer det fram at ingen har fått ansvaret for at sju polske menn omkom i den voldsomme brannen.

De etterlatte har fått utbetalt en erstatning fra huseierens forsikringsselskap. I gjennomsnitt fikk hver av familiene som ble rammet av brannen, en utbetaling på mellom 100.000 og 200.000 kroner.

I etterkant av dokumentaren har mange reagert med sjokk og sinne over hvordan de etterlatte har blitt behandlet, ifølge deres bistandsadvokat Thomas Benestad. Flere har ytret ønske om å hjelpe, og Benestad har, sammen med en gruppe mennesker, nå startet inn innsamlingsaksjon.

Thomas Benestad

Advokat Thomas Benestad gjør det han kan for å hjelpe de pårørende og etterlatte etter dødsbrannen på Gulskogen i november 2008.

Foto: NRK

– Vi har opprettet en egen Facebook-side. De som ønsker det, kan gå inn der og finne ut hvordan de kan gi et bidrag. Vi håper selvsagt at folk deler dette videre også, sier Benestad.

Han har også et håp om at aktører innenfor byggnæringa vil være med å støtte aksjonen.

– En innsamling vil aldri frata de etterlatte sorgen etter den forferdelige dødsbrannen. Men livene deres kan bli litt lettere, hvis den økonomiske livssituasjon blir bedre, sier advokaten.

Vil ha etterforskningen gjenopptatt

Ved siden av innsamlingen har Benestad på vegne av de etterlatte nå bedt politiet om å gjenoppta etterforskningen av brannen. En av dem som bodde i huset, ble tiltalt og først dømt i tingretten for å forårsaket brannen. Han ble senere frikjent da saken kom opp for Borgarting lagmannsrett. Etter det har ingen blitt stilt til ansvar for brannen.

– Vi mener at det er grunnlag for å se nærmere på de selskapene som har vært involvert i denne saken, spesielt huseier og dette selskapet som var mellomledd, og selskapet som leide ut rommene til de som ble skadet og døde, sier Benestad.

Ønsker å hjelpe

Bistandsadvokatens formelle oppdrag ble avsluttet for lenge siden. Han har likevel valgt å jobbe videre med saken, når han innimellom får henvendelser fra Polen. Jobben han gjør er ikke betalt.

– Vi advokater tar en del slike ubetalte oppgaver. Vi jobber med mennesker som ofte er i en dyp nød, og vi ønsker å hjelpe dem, avslutter Benestad.