Starter gratis søvnskole

En ny søvnskole i Lørenskog skal hjelpe innbyggerne med å sove bedre om natten.

Søvnløshet. Illustrasjonsfoto.

De fleste som oppsøker psykologtjenesten i Lørenskog med ulike vansker, har også problemer med søvnen. Nå vil Lørenskog samle tilbudet i en egen søvnskole for alle som synes de har behov for det.

Foto: Erwin Wodicka / colourbox

Våknet du uthvilt før vekkerklokka rakk å ringe i dag tidlig, eller følte du deg enda trøttere enn da du la deg kvelden før? Én av tre nordmenn har søvnproblemer, og hvis du bor i Lørenskog kan hjelpen være rett rundt hjørnet.

Kursopplegget er utviklet av Rådet for psykisk helse i samarbeid med Lørenskog kommune, og har fått pengestøtte fra ExtraStiftelsen.

For å hjelpe seg selv eller andre

Geir Valla

Psykologspesialist Geir Valla.

Foto: Privat

Psykologspesialist Geir Valla i Lørenskog kommune, sier at søvnproblemer ofte dukker opp når de snakker med folk som sliter med ulike vansker i livet, men ønsker også at andre skal bruke tilbudet.

– Vi vil samle et tilbud om søvn til folk som synes de har behov for det. Det kan være folk som selv sliter med søvnløshet, eller at de føler at de sover for lite eller ikke godt nok. Det kan også være for folk som ønsker å vite mer om søvn for å formidle det til sine nærmeste, sier Valla.

Aldersbestemte grupper

Søvnskolen skal forhåpentligvis starte opp i løpet av september, og vil være et gratis tilbud til kommunens innbyggere. Kursdeltakerne vil bli delt inn i aldersbestemte grupper, fra 18 til 30 år, fra 30 til 60 år, og fra 60 år og oppover.

– De unge voksne sliter gjerne med andre typer søvnvansker, som forskjøvet døgnrytme, mens de godt voksne har vært i arbeidslivet en stund og har litt andre typer problemer. I gruppen over 60 år er det en del pensjonerte, og når man blir eldre skjer det endringer i kroppen og mange sliter for eksempel med tidlig oppvåkning, sier Valla.

Lavterskel

Søvnskolen skal være et lavterskeltilbud, der folk skal få hjelp før problemene blir for store. Hver gruppe skal ha fire samlinger, og hver samling er på ca to timer. Og en av de første hjemmeleksene, blir å skrive en søvndagbok.

– Det er sannsynligvis det viktigste. Ved å registrere sin egen søvn i løpet av en uke eller fjorten dager og svare på detaljerte spørsmål, kan man finne ut hvordan man sover, sier Valla.

Og der kan nøkkelen til søvnløsheten ligge. For mye kaffe, eller for mye som frister og utsetter leggingen? Å gå gjennom dagen med for lite søvn over tid, anbefaler Valla ikke.

– Man sammenligner jo å ha sovet for lite med å ha promille, det går utover en rekke kognitive funksjoner, som konsentrasjon og å holde oppmerksomhet over tid, sier Valla.