Hopp til innhold

Flere velger alkoholfritt i påsken

DRAMMEN (NRK): Sein påske og fint vær har ført til at bryggeriene har hatt en sterk økning i ølsalget. Men det er ikke bare den tradisjonelle utepilsen som får salgstallene til å gå til værs.

Utepils

Mange synes det å ta et ølglass ute, er det beste vårtegnet. Stadig flere velger øl uten alkohol.

Foto: Anders Martin Helle / NRK

Før påske må både butikker og serveringssteder bestille inn varer fra bryggeriene så de har nok til påsketørste kunder. Det er flere forhold som spiller inn i beregningene, og været er ett av dem.

Kommunikasjonsansvarlig Stina Kildedal-Johannessen i Hansa Borg Bryggerier

– Vi selger mye mer alkoholfritt øl enn før, sier Stina Kildedal-Johannessen hos Hansa Borg Bryggerier.

Foto: Hansa Borg Bryggerier

– Halvveis i april har flere av våre kunder allerede solgt samme mengde drikkevarer som de gjorde i hele april i fjor, sier Stina Kildedal-Johannessen hos Hansa Borg.

Tidlig påske og uteserveringer som har åpnet to–tre uker tidligere enn i fjor, er noe av forklaringen, mener hun.

Kraftig økning for lite bryggeri

Også Ringnes og Mack har større salg i år enn i fjor, med ti og femten prosent økning sammenlignet med påsken i fjor.

Den største prosentvise økningen er det imidlertid familiebedriften Aass Bryggeri i Drammen som kan melde om. Bryggeriet ved Drammenselva leverer denne påsken ut 27 prosent mer drikkevarer enn i fjor.

– Pilsner øker mest men får nå kraftig konkurranse fra alkoholfritt øl, sier salgssjef Lauritz Aass.

De alkoholfrie drikkene har hatt en økning på 42 prosent. Det er butikkene som selger mest av disse varene, men også utestedene har bestilt mer i år enn de gjorde i fjor.

Ny, sunn trend

Salgssjef Lauritz Aass, Aass Bryggeri

– Det er blitt en trend blant unge å drikke alkoholfritt, sier salgssjef Lauritz Aass hos Aass Bryggeri.

Foto: Anders Martin Helle / NRK

– Det er blitt en generell trend blant unge. Det er blitt mer akseptert å drikke alkoholfritt. Du kan gjerne ta det med ut på fest, Aass.

– Folk er også opptatt av sunnhet, og butikkjedene viser en ansvarlighet ved å gjøre disse produktene synlige. De har ofte kampanjepriser, og alkoholfritt øl er i mange tilfeller billigere enn brus.

Aass Bryggeri

Aass Bryggeri har levert ut mer til butikker og serveringssteder denne påsken enn i fjor, men har fremdeles mye på lager.

Foto: Anders Martin Helle / NRK

Både han og Stina Kildedahl-Johannessen hos Hansa Borg sier at stadig nye produkter også gjør det mer interessant for folk å kjøpe alkoholfritt øl.

Hansa Borg har levert 44 prosent mer av disse øltypene til butikken enn de gjorde til påske i fjor. Året før var økningen enda større, på hele 60 prosent.

– Vi tror denne økningen bare vil fortsette. Folk blir mer og mer opptatt av sunnhet og helse. Derfor jobber vi hele tiden aktivt med å legge til rette for dem som ønsker å drikke alkoholfritt, og med å videreutvikle kategorien med nye smaker og varianter, sier Kildedahl-Johannessen.