Hopp til innhold

Stadig flere velger økologiske grønnsaker

Det første halvåret i år kjøpte nordmenn økologisk merkede matvarer for over 650 millioner kroner.

Vi velger stadig oftere økologisk i dagligvarebutikken. Det første halvåret i år kjøpte vi økologisk merkede matvarer for over 600 millioner her i landet. I Rygge produseres stadig mer økologiske gulrøtter til det voksende markedet.

Reporter: Bengt-Eigil Ruud.

Jens Edvard Kase

Jens Edvard Kase på Vold Gård i Rygge har produsert økologiske gulrøtter i en årrekke.

Foto: Odd Skjerdal/NRK

Salget av økologiske varer i norske butikker har økt betydelig første halvår i år. I dagligvarehandelen er det registrert et salg på over 650 millioner kroner.

Det er en økning på nesten 15 prosent de første seks månedene av 2013 sammenlignet med samme periode i fjor.

På Vold Gård i Rygge har de vært med på den store veksten i etterspørselen etter matvarer som dyrkes fram uten sprøyting.

– Vi har vært med på å produsere økologiske gulrøtter i 10–12 år. Vi begynte veldig forsiktig med rundt 20 tonn i løpet av en vinter, men nå har det økt. Omsetningen i Norgesgruppen har vært oppe i 60 tonn i uka, sier grønnsaks-bonde Jens Edvard Kase.

Tror smaken er avgjørende

Med økningen på 15 prosent ligger det an til en dobling av handelen av økologiske produkter siden 2007.

Salget av grønnsaker har gått opp med 25 prosent, og er for første gang større enn meieriproduktene på landbruksforvaltningens statistikk.

Kase tror økningen kommer av at kundene har oppdaget kvalitetene til økologiske grønnsaker.

– Jeg tror gulrot er en av de største grønnsakene her i Norge, og at kundene har opplevd en merverdi i smak på økologisk gulrot. Det har gjort at gjenkjøpet har blitt større og større, og at omsetningen har økt, sier han.

Kundene velger helst økologisk

Ingebjørg Bye

Ingebjørg Bye er en av dem som gjerne velger økologiske varer i grønnsakdisken.

Foto: Odd Skjerdal/NRK

Og kundene NRK møtte i grønnsakdisken i dag bekrefter at de gjerne velger økologiske produkter fremfor vanlige grønnsaker.

– Hvis jeg får velge, så tar jeg jo helst økologisk. Det håper jeg flere også gjør, sier Ingebjørg Bye.

– Jeg begynner å få et forhold til dette med kortreist mat og mindre sprøytemidler. Men jeg har ikke satt meg inn i hva som er det og hva som ikke er det, sier André Aronsen.

– Jeg pleier å se etter økologiske grønnsaker, jeg vil helst kjøpe det. Nå har jeg en datter som pleier som pleier å handle for meg, men hun er veldig bevisst på dette, sier Kari Simensen.

Økologisk gir merarbeid

Økologiske grønnsaker i Rygge

Christoffer Ringnes Klyve fra Fremtiden i våre hender var i dag på besøk i Rygge for å lære mer om økologisk gårdsdrift.

Foto: Odd Skjerdal/NRK

En riktig og god utvikling, mener Christoffer Ringnes Klyve i Framtiden i våre hender. Han var i dag på besøk ved Vold Gård for å studerte økologisk gårdsdrift.

– Det ser ut som at markedet for økologisk begynner å ta seg opp nå. Sammenlignet med våre naboland har Norge ligget etter på det feltet i noen år. Vi er veldig fornøyde, sier han.

– Vi synes det er spesielt spennende å se at folk som handler i butikkene nå er villige til å betale litt ekstra for det økologiske, og med det sette pris på både bedre smak og bedre miljø, legger han til.

For bonden er den økologiske satsingen i ferd med å bli god butikk og ikke bare idealisme.

– Vi er en kombinasjon av idealister og økonomier. Vi hadde ikke drevet så stor økologisk produksjon hvis ikke vi hadde tjent penger på det, sier Jens Edvard Kase

Men han innrømmer at det å drive økonomisk landbruk ikke bare er enkelt.

– All kamp mot ugress skjer jo enten med menneskehender, eller med radrensing med traktor. Det blir en god del timer ekstra jobb for å holde ugresset vekk. I tillegg dekker vi arealene med insektnett eller fiberduk for å holde insektene borte, og den duken må jo av og på mens vi driver med håndrensing. Det er en del merarbeid, sier han.