Hopp til innhold

Stadig flere trenger parterapi

Antall saker hos familievernkontorene økte i fjor med 9 prosent sammenlignet med året før. Dette er den kraftigste økningen på 15 år.

Familievernkontoret i Drammen, leder Stein Roness

I TERAPIROMMET: Det har blitt mer stuerent å oppsøke profesjonell hjelp, mener leder ved familievernkontoret i Drammen, Stig Roness.

Foto: Laila Nguyen / NRK

Antallet familievernsaker økte i hele landet i 2016, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

41 prosent av alle sakene var parsamtaler, og 40 prosent handlet om samarbeid om barn i forbindelse med samlivsbrudd.

Familievernkontoret

41 prosent av alle familievernsakene på landsbasis i fjor, var parsamtaler. 40 prosent handlet om samarbeid om barn i forbindelse med samlivsbrudd.

Foto: Laila Nguyen / NRK

En av dem som har oppsøkt hjelp, er en småbarnsmor i Drammen. Kvinnen i 30-årene forteller at hun og eksmannen først oppsøkte parterapi privat i et forsøk på å redde forholdet.

Da det ikke gikk og bruddet var et faktum, måtte de samarbeide om deres felles barn. Turen gikk til et familievernkontor.

– Det har hjulpet meg til å i større grad gjøre mitt for at jeg kan få til et bedre samarbeid med den andre parten. Jeg fikk innspill også på hva jeg kan gjøre for at barnet vårt får det bedre, sier småbarnsmoren.

Enklere i dag

Det har blitt mer stuerent å oppsøke profesjonell hjelp, mener leder ved familievernkontoret i Drammen, Stig Roness.

– Jeg opplever at mange syns det er mer greit å ta opp familieproblemer nå enn for noen år tilbake, sier han.

Stein Roness, leder familievernkontoret i Drammen

Leder ved familievernkontoret i Drammen, Stig Roness.

Foto: Laila Nguyen / NRK

Familievernkontoret i Drammen hadde en økning fra 1.054 til 1.396 saker fra 2015 til 2016. Flest oppsøkte hjelp for å få hjelp til parforholdet eller for å samarbeide om felles barn.

– En del kommer fordi de ønsker å fortsette å leve sammen, men det er utfordringer i hverdagen. At man ikke får til kommunikasjon, ikke får til å være kjærester, eller man har andre typer utfordringer i familien, sier han.

Kortere ventetid

Familievernkontorene, som er en offentlig tjeneste, tilbyr blant annet parterapi og familieterapi.

Tallene fra SSB viser også at ventetiden for å få hjelp er kortere.

Professor i psykologi, Frode Thuen

Professor i psykologi, Frode Thuen.

Foto: Mehus, Odd / Aftenposten

– Med større satsing, så er det lettere for familievernet å tilby tjenester, møte de som henvender seg og gi de et raskt tilbud. Tidligere har det vært et problem at man måtte vente flere måneder på å få hjelp, sier psykolog Frode Thuen.

Terapi kan hjelpe par ved at man får et «utvendig» blikk på problemene, mener han.

– Ofte går man inn i et spor hvor man gjentar hverandre eller seg selv. Det å få et utvendig og sakkyndig blikk på samspill og på problemene, gjør at man i større grad kan komme inn i et bedre spor, og se hva som er problemet og se hvordan man kan komme seg ut av dette, sier Thuen.

– Ikke vent for lenge

Men ofte venter par som sliter, lenge før de oppsøker hjelp, sier Thuen.

– Fra en amerikansk studie vet vi at gjennomsnittstiden fra problemene har gjort seg gjeldende til man søker hjelp, er seks år. I de årene kan man ha skapt mye problemer og mange av de gode følelsene kan ha forsvunnet, sier han.

Roness ved familievernkontoret ser den samme tendensen.

– Mange av dem som kommer, sier etter ganske kort tid, at «her skulle vi vært for lenge siden». Så en del opplever at de kommer for sent. Så ikke tenk at det må være veldig ille for at dere skal ta kontakt med familievernkontoret, sier han.

Flere nyheter fra NRK Buskerud