Hopp til innhold

Stadig flere bruker hundebarnehage

SKOGER (NRK): Mattilsynet har opplevd en dobling av antall godkjente dyrepensjonater de siste fem årene.

Hundene Fia og Lucas trives skal ha hvilestund

HVILESTUND: Hundepasser Line Borgen har tatt med Fia og Lucas inn for en liten pause fra uteleken.

Foto: Caroline B. Hauge / NRK

– Hei, hei, er Kiara klar?

Dvergpinscheren Kiara hilses velkommen til en ny dag i hundebarnehagen hos Marianne Henriksen. Hun er leder for Skoger Dyrehotell og har drevet egen «barnehage» for hunder i 18 år.

Marianne Henriksen

Marianne Henriksen overøses av våte kjærtegn fra de firbente som har fast plass i barnehagen hun driver for hunder.

Foto: Caroline B.Hauge / NRK

– Jeg tror vi må ha vært de første. Jeg har ikke hørt om noen andre som hadde det da.

Kiara er klar for en ny dag blant vennene i barnehagen. Marianne får en skikkelig våt velkomsthilsen av en myk hundetunge.

– Hunden blir som et barn

Stadig flere hundeeiere ønsker å ha hunden i hundebarnehagen for å få hverdagen til å gå opp. På Skoger dyrehotell i Drammen er det opp til 20 hunder hver dag.

Kiara går i knøtteavdelingen, og matmor Marit Leirvik Juntti svarer på hvorfor hun vil at hunden skal gå i hundebarnehage:

– Det er for å slippe at hun skal være alene hjemme hele dagen mens vi er på jobben.

Hun forteller at hunden gleder seg hver dag og begynner å pipe i buret med en gang matmor svinger bilen inn på grusen foran dyrepensjonatet.

Dobling på få år

Mattilsynet har opplevd en dobling av antall godkjente dyrepensjonater de siste fem årene. Denne økningen skyldes blant annet økt interesse for dagpass av hunden.

I en e-post til NRK skriver veterinær og seniorrådgiver Ole-Herman Tronerud at deler av denne økningen skyldes delvis økt interesse for dagpass av dyr. I kombinasjon med generell økt reiseaktivitet og derav behov for pass.

– Vi har sett at det har blitt mer akseptert, og jeg tror det er litt status i det også. Nå er det kanskje blitt slik at vi viser at jeg bryr meg så mye om hunden min at jeg setter den bort, sier Marianne Henriksen i Skoger.

Hundebarnehagen

I hundebarnehagen er det uteaktiviteter og program som i en vanlig barnehage.

Foto: Caroline B. Hauge / NRK

Hun legger til at økonomi også spiller inn når stadig flere har råd til å bruke et slikt tilbud.

– Nå har vi muligheten til å bruke penger på det også. Jeg tror det er en kombinasjon av flere tings om gjør at folk veger barnehage til hunden.

Hvilestund og bursdagsfeiring

Hundebarnehager er veldig lik den barnehagen mange av oss kjenner til. Med aktiviteter og gjøremål slik barna og de ansatte i en barnehage har. Her i hundebarnehagen er det også bli-kjent-dager, innetid, hvilestund og foreldresamtaler.

– Luigi trives veldig godt her. Han ble til og med forelsket, forteller matmor Tamara Jørgensen Marianovic med latter i stemmen.

Hun ville ha barnehageplass fordi hun jobber og Luigi ville ellers vært mye alene. Men hun forteller at hun har fått noen reaksjoner på jobben at hun har barnehageplass til Luigi.

– Når jeg sier at Luigi er i barnehagen, så sier de bare «Åja, såpass ja.» Jeg svarer at det er krevende å være hundemor også.