– Noe av det verste jeg noen gang har måttet gjøre

Annonsen til Marianne hadde bare ligget ute på nettet i en halvtime før bidragene begynte å komme inn. Nå har det blitt mye lettere å spørre åpent om hjelp til seg selv.

Marianne ber om penger til mat, gaver og besøk av familien i jula.

Marianne fra Drammen er alenemor og en av mange som åpent samler inn penger til seg selv og datteren.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

«Pengene som kommer inn vil gå til gaver, mat og besøk av familie i julen. Dette er noe av det flauest og verste jeg noen gang har måttet gjøre».

Slik starter Mariannes annonse på nettet.

– Jeg er fortiden sykemeldt og håper det er noen snille sjeler der ute som vil hjelpe meg med å gi min datter den julen hun fortjener, sier kvinnen fra Drammen.

Hun har opprettet en innsamling på Spleis der hun samler inn penger til julefeiringen. Men Marianne er ikke alene om å be om hjelp.

FINN oppretter egne kategorier

Adele Cappelen Blystad i Finn

Adele Cappelen Blystad i Finn opplever kjempestor giverglede blant folk i førjulstiden.

Foto: Caroline Roka / Finn

– De siste årene har vi sett en økning i annonser på Torget fra familier som har det vanskelig økonomisk og trenger hjelp i forbindelse med jul. Det er også grunnen til at vi i år har opprettet kategoriene «Hjelp til julegaver» og «Tilby julefeiring» på FINN torget, sier Adele Cappelen Blystad, kommunikasjonsrådgiver i Finn.

Siden 2016 har over 600 nordmenn benyttet FINN til å be om hjelp, og tallet bare øker.

Ser det ut til at folk synes det er lettere å spørre om hjelp nå enn før?

– Vi har sett at dette er en økende trend. Flere og flere legger ut slike annonser. Mange synes det er litt vanskelig å be andre om hjelp, og vi håper derfor at de nye kategoriene kan bidra på en positiv måte, forteller Cappelen Blystad og legger til:

– Vi har også gjort det mulig å legge ut «hjelp til jul-annonsene» anonymt, om man ønsker det. Da vil ikke navn dukke opp før man eventuelt starter en dialog med en som man vil hjelpe.

Vi opplever at det er veldig stor giverglede blant folk i førjulstiden, og det er veldig fint å se at folk bruker de mulighetene som finnes til å hjelpe hverandre.

Adele Cappelen Blystad, Finn

– Glansbildet på Facebook er nok ikke realiteten

Bjørn Kjetil Hellestræ er daglig leder for Sparebank 1 Spleis AS

Bjørn Kjetil Hellestræ i Spleis mener det er en fin utvikling at folk velger å være åpne om sine utfordringer.

Foto: Hans Kristian Riise

– Jeg synes det er en fin utvikling at folk mer og mer tørr å være seg selv. Glansbildet på Facebook er kanskje ikke realiteten, sier Bjørn Kjetil Hellestræ, daglig leder i Spleis.

– Uansett hvordan vi er stilt økonomiske har vi de samme ønskene for julen. Spesielt dersom vi har barn. Vi ønsker alle å kunne gi våre barn god mat, fine klær og en presang som blir satt pris på, sier han.

Også hos Spleis.no opplever de at flere samler inn penger til seg selv.

Vi er alle mennesker med små og større utfordringer. Gjennom spleis ser vi at mange tør å fortelle hva de sliter med og hvilke behov de har. Dette er en utvikling som får oss til å bli mer åpne og ærlige ovenfor hverandre. Og det gjør oss til hele mennesker, sier Hellestræ.

Marianne angrer ikke på at hun ba om hjelp.

– Jeg har fått en veldig positiv respons. Folk gir og kommer på døra. De ønsker oss jo en god jul og så er det mange som lurer på hvorfor jeg ikke har kommet frem tidligere, sier hun.