Hopp til innhold

Stadig færre får Tamiflu mot influensa

OSLO/DRAMMEN (NRK): Årets influensa omtales som en av de kraftigste på flere år, men svært få får medisin mot plagene. Nå vil Folkehelseinstituttet hente medisinen Tamiflu frem fra glemselen.

Tamiflu

I GLEMMEBOKEN: Kun 1.500 pasienter fikk Tamiflu i 2015. Det er et lavt tall, mener Folkehelseinstituttet.

Foto: WONG MAYE-E / AP

Under svineinfluensaepidemien skulle «alle» ha det. I 2009 brukte 280.000 mennesker influensamedisinen Tamiflu. Men siden den gang har norske leger skrevet ut stadig færre resepter på preparatet.

– Det har kanskje gått litt i glemmeboken. Vi ønsker at legene i hvert fall vurderer bruk av Tamiflu, og det spesielt når det er pasienter som er i risikogruppen for utvikling av alvorlig sykdom, sier avdelingsdirektør Siri Helene Hauge i Folkehelseinstituttet til NRK.

Tamiflu er i følge Hauge det viktigste antivirale middelet på markedet i øyeblikket. Konkurrenten Relenza er i ferd med å fases ut.

Årets influensa omtales som en av de kraftigste på flere år. Hittil i sesongen har flere enn 3.000 personer blitt innlagt på sykehus.

– Kan redde liv

Siri Helene Hauge
Foto: Privat

Men til tross for dokumentert effekt, fikk kun 1.500 pasienter Tamiflu i 2015. Et lavt tall, ifølge Hauge.

– Det vi vet om Tamiflu, er at det medvirker til å redusere sykdomsforløpet, altså lengden, med en til to dager. Så har man sett effekt på alvorlige utvikling av sykdommen på sykehus, sier hun.

Et middel som Tamiflu kan i ytterste konsekvens redde menneskeliv, mener Peter Brelin, leder i Norsk forening for allmennmedisin.

– Det kan være et nyttig medikament for mange pasienter. Det kan redde liv og kan holde folk ute av sykehusene, og at folk ikke trenger å ligge i respirator, sier han til NRK.

Økt bevissthet

Også Brelin mener det kan være grunn til å gjøre både leger og pasienter mer oppmerksomme på at det finnes et middel som kan dempe influensaplagene.

Petter Brelin
Foto: Oda Marie Midbøe / NRK

– Det kan sikkert være fornuftig å bruke det hos flere. Først og fremst vil det være lurt å bruke det på dem som har alvorlig potensial for å bli alvorlig syke. Men det er sikkert ikke så dumt at vi får en økt bevissthet rundt dette, sier han.

Hos friske mennesker har influensamedisinen imidlertid en begrenset effekt, sier Brelin:

– Det har nok noe effekt også på friske mennesker, men erfaringen med det er at det er ganske begrenset. Sykdommen er omtrent like intens og den forkortes ikke så veldig mye med disse medikamentene.