Spoiler-advarsel: Lå naken på vidda i syv grader under innspilling

Victoria Skjortnes spilte i kun én episode av storserien «Monster». Allikevel er det henne mange vil huske når serien er over.

Monster episode 1

BLIR FUNNET DØD. Slik blir Victoria Skjortnes sin rollefigur «Tyra Lind» funnet i den første episoden.

Foto: JØRGEN JOHANSSON / NRK

Mandag ble første episode av høstens store dramaserie «Monster» sendt på NRK1. Handlingen er lagt til et fiktivt sted i Nord-Norge. I den lille småbyen blir flere unge mennesker brutalt drept, samtidig som gamle forsvinningsgåter må graves fram fra glemselen.

Den første episoden ble sett av 445.000 seere da den ble sendt på NRK1.

Først to år etter innspillingen kunne Victoria Skjortnes, som spiller figuren «Tyra Lind», få se seg selv på TV.

– Det var rart å se det endelige produktet. Jeg fikk se noen klipp underveis, men jeg har ikke fått sett episoden ferdig redigert før nå, forteller hun til NRK.

Victoria Skjortnes

FANT AUDITION PÅ FACEBOOK. Victoria Skjortnes fikk rollen i Monster etter å ha sett informasjon om serien på Facebook.

Foto: SUSANNE HÆTTA / NRK

Kun én episode

Men den første episoden ble også den eneste episoden Skjortnes spiller i. Mot slutten av episoden blir «Tyra Lind» funnet naken og død i en åpen grav.

– Det var jo kjedelig å dø så tidlig i serien. Men det er noen tilbakeblikk senere, så det kommer noen bilder av meg blant annet, røper Skjortnes.

Selv om hun spiller i flere scener i den første episoden, var denne scenen den vanskeligste å spille inn, forteller hun.

– Det var mange inntrykk, og det å spille død er ikke bare lett. Scenen måtte tas på nytt mange ganger, og innspillingen gikk over flere dager.

Opptakene til scenen foregikk i september. Og da var det ikke fullt så greit å være naken i mange timer i temperaturer ned mot sju grader.

– Men jeg hadde veldig mange flinke folk rundt meg som kom løpende med dyner og klær mellom hver tagning. De var veldig profesjonelle, så jeg var ikke utrygg på noen måte.

Scenen med «Tyra Lind» i graven blir kanskje best husket for at en slange kommer ut av munnen hennes.

– Jeg vet ikke om det er lov å si, men det var ikke en ekte slange. Jeg lå bare med munnen åpen under innspilling og så animerte de slangen etterpå, ler hun.

Vant pris

Krimserien har allerede gjort seg bemerket i Europa, da manuset til serien vant prisen European Script Awards. Serien er også solgt til den amerikanske TV-kanalen Starz, som i fjor ble kjøpt opp av mediegiganten Lionsgate.

Jakob Oftebro

KJENTE SKUESPILLERE. Også kjente skuespillere som Jakob Oftebro (i bildet) spiller i serien.

Foto: Tom Balgaard / NRK

I serien spiller blant annet Jakob Oftebro og Bjørn Sundquist, som begge er godt kjente skuespillere. Skjortnes forteller at hun fikk rollen etter å ha oppdaget et arrangement på Facebook.

– Der ba de folk sende inn bilder og informasjon, også ble jeg invitert inn til audition.

På audition gjorde hun det såpass bra at hun fikk rollen som så å si er med på å legge premisset for hele serien.