Spisesteder må skjerpe seg

Nå skal det bli vanskeligere å jukse med renhold og hygiene.

Mat på kjøkken
Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

Det kuttes og kokes på kjøkkene til Hotel City i Fredrikstad, men foreløpig etter de gamle kravene til hygiene.

På mandag derimot må kjøkkensjef Arne Jermstad forholde seg til helt nye hygienekrav.

Da innføres nemlig EUs regelverk for hygiene på spisesteder i Norge.

LES OGSÅ:

Forebygge dårlig hygiene

– Vi har sett på regelverket og forberedt oss på hva det vil bety for oss, sier Jermstad til NRK.no.

For å bli godkjent etter de nye reglene må hvert spisested blant annet ha utarbeidet en såkalt fare-analyse.

– Den skal avdekke hvor dårlig hygiene kan oppstå og blir et viktig verktøy for virksomhetene, forteller seksjonsleder i Mattilsynet, Atle Wold.

LES: Restaurantene åpnet igjen

36 stengt i fjor

I fjor ble 36 spisesteder i Østfold stengt på grunn dårlig hygiene.

Mattilsynet lover hyppige kontroller etter 1.mars for å sjekke at den nye forskriften blir fulgt.

Kjøkkensjefen på Hotel City er fornøyd med at hygienekravene blir skjerpet, men tror ikke at de nye reglene er nok til å fjernet de useriøs fra bransjen.

– Jeg tror det vil slå begge veier. De som er useriøse vil nok fortsette med det. Men de seriøse aktørene vil ble enda mer seriøse og det er bra, sier